Studenten ROC Amsterdam ontwerpen zelf een groen schoolterrein

Studenten van het ROC Amsterdam (MBO College Centrum) planten op 5 april a.s. bomen om hun schoolterrein te vergroenen. De boomplantdag is onderdeel van het scholenprogramma Trees for Schools. Dit is een initiatief van stichting Trees for All, waarbij mbo-studenten zelf in actie komen voor het klimaat en een groene leefomgeving. Studenten maken met hulp van experts een ontwerp voor een groen schoolterrein en voeren dit zelf uit door bomen en struiken te planten. Dat meldt Trees for All. 

Het Trees for Schools-programma begon in het najaar van 2023 met een klimaatles voor de studenten van het ROC Amsterdam. Tijdens deze les, verzorgd door jongeren van de Jonge Klimaatbeweging, leerden studenten meer over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij.

Aanmelden voor een projectteam 

Enthousiaste studenten konden zich vervolgens aanmelden voor een projectteam, dat met hulp van landschapsarchitect Marieke de Keijzer een ontwerp maakte voor een groen schoolterrein. Op vrijdag 5 april wordt dit plan in de praktijk gebracht. Dan planten de studenten de bomen en struiken in de binnentuin van hun school. Daarbij worden ze ondersteund door Trees for All en groenaannemer Donker Groep.

Het programma Trees for Schools is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage die Trees for All heeft ontvangen van de Nationale Postcode Loterij.

Pilot met drie scholen 

“Trees for Schools is een succes”, vertelt Simone Groenendijk, directeur van Trees for All. “We zijn in september 2023 begonnen met een pilot met drie scholen. Ruim 550 mbo-studenten hebben de klimaatlessen gevolgd. Inmiddels liggen er drie prachtige ontwerpen klaar om de eerste mbo’s te vergroenen. De komende maanden gaan de bomen en struiken de grond in. En omdat het programma een succes is, kunnen vanaf september 2024 nieuwe mbo-scholen meedoen.”

Financiële en inhoudelijke ondersteuning 

Alle deelnemende mbo-scholen worden zoveel mogelijk ontzorgd. Zij krijgen zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning om hun schoolterrein te vergroenen. Simone Groenendijk: “Met Trees for Schools willen we meer jongeren bewust willen maken van de gevolgen van klimaatverandering en het belang van bomen. Dankzij het programma kunnen mbo-studenten zelf iets doen voor het klimaat en hun leefomgeving. En doordat ze zelf in actie komen, ervaren ze dat ze als individu wel degelijk een verschil kunnen maken.”

Trees for Schools is een initiatief van Trees for All. Deze stichting plant wereldwijd bomen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Daarnaast maakt Trees for All mensen bewust van het belang van bomen. Trees for Schools is in het leven geroepen om meer mbo-studenten te betrekken bij het klimaatdebat en hen zelf in actie te laten komen voor een groene leefomgeving. Mbo-scholen die vanaf september 2024 mee willen doen met Trees for Schools kunnen zich aanmelden via deze website

Door: Nationale Onderwijsgids