Opleiding tot keukenmonteur in september 2023 bij Deltion van start

Bij het Deltion College in Zwolle kunnen mbo-studenten vanaf september de opleiding tot keukenmonteur volgen. Geertje Haanstra werkt bij keukenproducent Bribus in Dinxperlo en is samen met andere keukenbedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding. Dit meldt Wonen360.

Volgens Haanstra is er een groot tekort aan vakbekwame mensen, ook in de keukenbranche. “Je moet echt op zoek naar jongeren die willen leren. Hiervoor moet je naar buiten treden”, zegt ze. Zo heeft haar bedrijf al een keer op de beurs van het Deltion College gestaan, maar is Bribus ook een erkend leerbedrijf met verschillende praktijkopleiders in huis. Zij en haar concullega’s werken nu hard aan de nieuwe opleiding tot keukenmonteur, zodat het een erkende opleiding wordt.

Geen aanmeldingen van vrouwen

Op dit moment is de fase aangebroken dat de lesstof wordt doorgenomen en getoetst. Op de opleiding kijken studenten straks verder dan alleen de keukenmontage. Een belangrijk onderwerp is bijvoorbeeld ook veiligheid, waarbij leerlingen leren over gehoorbescherming, stofbeleid en het belang van opruimen. In september gaan de eerste leerlingen van start, dus dan moet alle lesstof ook gereed zijn. Tot nu toe hebben alleen jongens zich aangemeld, maar Haanstra moedigt meiden ook vooral aan om zich aan te melden. “Er zijn bijna geen vrouwen werkzaam in het vak, maar ik kan uit ervaring zeggen dat het ook écht heel leuk is voor stoere meiden.”

Door: Nationale Onderwijsgids