Mbo'ers pakten gisteren het podium in Stadsschouwburg Utrecht

Het middelbaar beroepsonderwijs wordt door het schreeuwende tekort aan vakmensen steeds meer onmisbaar. Langzaam maar zeker neemt de waardering voor mbo’ers toe. Maar het ROC Midden Nederland vindt dat er nog wel een schepje bovenop kan. Daarom was er gisteren een ‘lesje mbo’ in de Stadsschouwburg van Utrecht. Ondernemers en organisaties konden daar kennis maken met talentvolle mbo’ers. Dat meldt RTV Utrecht. 

“Deze studenten zijn keihard nodig om het gebrek aan vakmensen op te vangen”, aldus Nicolien Meijer van ROC Midden Nederland. De ondernemers gingen gisteren terug naar de schoolbanken en de studenten stonden zelf voor de klas. Via workshops en gesprekken lieten ze zien wat het mbo te bieden heeft. 

Niet dezelfde rechten of mogelijkheden 

Mbo’ers hebben vaak niet dezelfde rechten en mogelijkheden als hbo’ers en studenten van de universiteit. Een aantal jaren geleden werden ze zelfs nog leerlingen of deelnemers genoemd in plaats van studenten. Vorig jaar juni werd er zelfs nog een mbo-student geweigerd in een Utrechtse kroeg. Dat was omdat ze op het mbo studeerde. 

Kloof verkleinen 

Wethouder Dennis de Vries, van de gemeente Utrecht, en minister Dijkgraaf proberen de kloof tussen de groepen studenten te verkleinen. Mbo’ers mochten afgelopen zomer voor het eerst meedoen aan de Utrechtse Introductietijd (UIT). Ook kunnen mbo’ers inmiddels aanspraak maken op allerlei kortingen en meedoen aan verschillende studentensporten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk