Jongerenplatform WTFFF!? over online seksueel misbruik in de prijzen gevallen

WTFFF!?, het jongerenplatform over online seksueel misbruik van Fonds Slachtofferhulp, is in de prijzen gevallen. Voor het ontwerp won WTFFF!? afgelopen week de Dutch Design Award 2022 in de categorie Best Commissioning. Dat meldt Fonds Slachtofferhulp. 

“WTFFF!? is een plek voor én door jongeren. Die directe, authentieke betrokkenheid is een krachtig signaal over de veilige omgeving die hier is gecreëerd.” Aldus de vakjury van de Dutch Design Awards. Bij de Europese Lovie Awards werd WTFFF!? door zowel de vakjury als het publiek uitgeroepen tot winnaar in de categorie Websites: Charitable Organisations & Non-Profit’. Deze prestigieuze internetprijs wordt ook wel de ‘Europese Oscars van het internet’ genoemd. WTFFF!? speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Het platform is ontwikkeld door Q42 (Hack the Planet) i.s.m. designbureau Morrow.

Erkenning 

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: “Het winnen van deze prestigieuze prijzen is een geweldige erkenning. Niet alleen voor het team van Q42, Morrow en Fonds Slachtofferhulp, maar vooral ook voor alle moedige jongeren die meewerken aan WTFFF!?, die hun eigen ervaringsverhaal over online seksueel misbruik delen en die WTFFF!? samen met ons verder brengen om nog meer bewustwording te creëren, (h)erkenning te bieden en goede hulp onder de aandacht te brengen.”

Online seksueel misbruik 

Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal), grooming (online kinderlokken) of shame sexting (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). Vormen en aantallen groeien, en de drempel om hulp te vragen is hoog. Jongeren worstelen met schuldgevoel en schaamte en durven vaak niets te zeggen of krijgen negatieve reacties. De angst dat hun naaktbeelden weer ergens opduiken, achtervolgt hen. Bovendien gaat online seksueel misbruik vaak hand in hand met fysiek seksueel geweld.

Door: Nationale Onderwijsgids