Stagetekort voor mbo-studenten historisch laag, maar zorgen over toekomst

De overgrote meerderheid van de mbo-studenten kan op dit moment geen geschikte stageplek vinden. Dat blijkt uit cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). Door corona ontstond eerder een tekort aan stages. Inflatie, stijgende grondstof- en energieprijzen en een tekort aan stagebegeleiders dreigen nu roet in het eten te gooien. Volgens de SBB vormt ook een nieuwe coronagolf een groot risico. Dat meldt de Restaurant Krant. 

Adviseurs van SBB denken mee met de leerbedrijven hoe ze stages kunnen aanbieden in tijden waarin het lastig is. Met de ervaring die bedrijven hebben uit de coronacrisis zijn er ook concretere oplossingen gevonden. Zoals stageplekken laten invullen door twee studenten, leerdoelen uit te spreiden over meerdere stages en stages efficiënter te spreiden over het schooljaar. 

Stagetekort 

Deze maatregelen zijn nog steeds relevant voor sectoren die met stagetekorten te maken hebben. Dat voornamelijk de zorg en de zakelijke dienstverlening. In de horeca- en technieksector zijn juist een overschot aan stageplaatsen. 

Diploma 

Stages zijn een belangrijk onderdeel binnen het mbo. Zonder stage kan een mbo-student geen diploma halen. Door de inzet van leerbedrijven, scholen, regionale partners en SBB zijn er tijdens de coronaperiode voor veel studenten toch nog stageplekken gevonden. De SBB blijft zich ook in 2023 nog inzetten voor voldoende stages en leerbanen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk