Jonge Klimaatbeweging presenteert toekomstvisie aan minister Rob Jetten

"Als ik er zelf niet uit knip-en-plak, dan ga ik een heleboel moties uit de kamer ontvangen", zei Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten terwijl hij de Jonge Klimaatagenda 3.0 onder toeziend oog van ruim 350 jongeren in ontvangst nam. Deze visie op het Nederland van 2040 is geschreven met zeventig jongerenorganisaties die samen één miljoen jongeren vertegenwoordigen. Voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Aniek Moonen: "De nieuwe Jonge Klimaatagenda is groter, ambitieuzer en completer dan ooit." Dat meldt de Jonge Klimaatbeweging. 

De Nationale Jeugdraad, JOB MBO en het Interstedelijk Studenten Overleg zetten ter plekke hun handtekening onder de agenda. Dit zijn drie van de zeventig jongerenorganisaties die de Jonge Klimaatbeweging gevraagd heeft in wat voor Nederland zij in 2040 willen leven. ‘‘Hoe werkt onze economie dan, hoe wekken we energie op, hoe ziet jouw stad of dorp eruit en wat wil je dan eten?’’

Plantaardig eten 

Met de input van deze jongeren, samen met die van betrokken experts, werd de Jonge Klimaatagenda opgesteld. Daarin staat onder andere dat jongeren in 2040 plantaardig willen eten. Vis en vlees is alleen voor speciale gelegenheden. Ook vinden ze dat steden in 2040 autovrij en energiepositief moeten zijn, dus meer opwekken dan verbruiken. Vliegen doen we niet meer binnen Europa, we reizen met de trein.

Klimaatcampagnes 

Marjan Minnesma van Urgenda opende de avond: “Wij moeten de politiek verantwoordelijk houden. Jongeren moeten naar politici gaan en vertellen dat ze hun toekomst aan het verkloten zijn.” Heleen de Coninck, klimaatwetenschapper, nam deel aan een panel met de Minister. Ze noemde het belang van gedragsverandering; “dat hebben we nog nooit serieus geprobeerd.” Rob Jetten deed daarop uit de doeken dat hij werd geadviseerd om de campagne ‘Zet ook de knop om’ niet te doen, “maar wat mij betreft gaan we de komende jaren juist massaal inzetten op klimaatcampagnes.”

Huidige industrie 

In de Klimaatagenda roepen de jongeren de overheid op om niet alleen het aanbod van duurzame energie te verduurzamen, maar ook de vraag naar energie van consumenten en bedrijven. Dat betekent dat de huidige industrie het wellicht niet zal redden tot 2040. Minister Jetten was het hier op het podium roerend mee eens. “Die fossiele jongens die vergeten te verduurzamen zijn op een gegeven moment echt de sjaak en die overleven het niet.”

Door: Nationale Onderwijsgids