mboRijnland wil op flexibelere manier werken en blijft ook online lesgeven

mboRijnland gaat als eerste mbo instelling in Nederland een samenwerking aan met FeedbackFruits. Na een succesvolle pilot heeft de onderwijsinstelling besloten om partner te worden van het EdTech bedrijf. Dit meldt Continews.

mboRijnland wilde al langer op een flexibelere manier werken, aangezien een hele dag op school zitten niet voor iedereen is weggelegd. In september 2020 startte daarom een pilot om te kijken hoe de les met 17.000 studenten en 1.500 docenten online kon worden ingevuld. De online, blended lessen via Teams en FeedbackFruits hebben veel positieve effecten op studenten én docenten. “Dit is een gave ontwikkeling,” zegt Linda de Bruin, rekendocent Welzijn en Gezondheidszorg. Ze is erg enthousiast over de resultaten en hoe deze nieuwe manier van lesgeven haar rol als docent verrijkt. 

Online lesgeven 

Tijdens het begin van de coronacrisis werd digitaal lesgeven de norm. Toch bleek online lesgeven iets anders dan fysiek lesgeven. In de klas kun je rondlopen en kijken hoe ver iedereen is, online is dat ingewikkelder. “Dat is ingewikkeld als je alleen een chat en opdrachten hebt die verwerkt moeten worden. Je wilt namelijk nú zien waar ze staan met hun leerdoelen,” aldus De Bruin, die daarom Teams met FeedbackFruits combineert. Zo ziet ze meteen wat gaat er goed en is in de les achterover hangen er niet meer bij. “Niet meedoen of niks invullen is direct zichtbaar. Dit houdt studenten bij de les.”

Meer motivatie 

De nieuwe, interactieve manier van lesgegeven geeft de docente direct inzicht in hoe ver een student is en wat ze moet bieden om studenten verder te brengen. “Dat geeft bij sommigen frustratie, maar dat is goed want leren schuurt soms. Als het niet goed gaat komen ze naar me toe en zeggen ze dat het niet lukt. Ze komen zelf tot die conclusie dat het niet goed gaat, en dat is een gave ontwikkeling,” zegt De Bruin enthousiast. “Ik zie hoe intern gemotiveerd ze zijn, omdat ze naar me toe komen. Maar ook de studenten die niet gemotiveerd zijn, zie ik sneller. Vanwege deze zichtbaarheid kunnen we meteen kijken of deze studie wel iets voor ze is. Eerder zag je dat pas veel later in het jaar.”

Docenten die FeedbackFruits en Teams gebruiken geven de oplossing gemiddeld een 8. Bijna 90 procent wil het blijven gebruiken en raadt het collega’s aan. 

Door: Nationale Onderwijsgids