Jongeren hebben veel virusdeeltjes bij milde symptomen

Uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren tot 22 jaar met milde symptomen van het coronavirus toch veel virusdeeltjes met zich meedragen. De wetenschappers noemen het daarom zorgwekkend dat de scholen weer opengaan. De Nederlandse viroloog Alex Friedrich van het UMCG vindt het onderzoek opvallend. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De door Amerikaanse wetenschappers onderzochte jongeren hadden milde coronaklachten, maar relatief veel virusdeeltjes in de bovenste luchtwegen. Zelf merken ze daardoor weinig van de besmetting, maar ze zijn wel besmettelijk voor anderen. Bovendien geven de onderzoekers aan dat de symptomen van het coronavirus weinig specifiek zijn en overlappen met andere ziekten, zoals de griep. Hierdoor is alertheid op symptomen als hoesten en koorts niet voldoende om het coronavirus te kunnen identificeren bij kinderen en jongeren, zeggen de wetenschappers.
 
Ook de Nederlandse viroloog Alex Friedrich van het UMCG ziet door deze nieuwe inzichten het inwerken van het coronavirus lastiger worden. Op Twitter zegt hij over het Amerikaanse onderzoek: “Hoe milder de symptomen, des te meer virusdeeltjes werden aangetoond. Zelfs meer dan bij volwassenen met zwaar ziektebeeld.” Wel geeft hij aan dat het hier één onderzoek is betreft: “Maar daardoor weten we nog steeds niet alles. Vnwg deze 1 studie maak ik me nog geen zorgen!”
 

Azië

WHO gaf echter vorige week aan dat jongeren die besmet zijn met het coronavirus maar niet of nauwelijks symptomen hebben voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus in Azië. In Nederland is nog altijd de teneur dat kinderen en jongeren het coronavirus niet gemakkelijk doorgeven.
 

'Afstand, mondkapjes en thuisonderwijs'

De Amerikaanse wetenschappers, die hun onderzoek hebben gepubliceerd in The Journal of Pediatrics, noemen het ‘zorgwekkend’ dat de scholen weer opengaan. Zij stellen meer preventieve maatregelen voor, zoals sociale afstand, mondkapjes en thuisonderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids