Mbo-studenten doen mee aan internationale Energy Challenge

Vanuit het internationale samenwerkingsproject Energyducation doen studenten Engineering Installatie- en Elektrotechniek (I&E) en Human Technology van het Alfa-college mee aan de Energy Challenge. Tijdens deze challenge onderzoeken studententeams van dit ROC en uit Spaans Baskenland, Zwitserland, Duitsland en Zweden het energieverbruik van hun eigen schoolgebouw. Na dit onderzoek bedenken ze een nieuw Smart Energy product of een innovatieve oplossing om het energieverbruik van het onderzochte gebouw te verminderen. De Energy Challenge wordt onder andere gehouden om studenten bewust te maken van de energietransitie en rondom dit thema maken de deelnemende scholen gezamenlijk lesmateriaal. Dit meldt het Alfa-college.

“Bij de Energy Challenge leren onze studenten van Engineering I&E en Human Technology samen te werken, wat het nut, de noodzaak en mogelijkheden van de energietransitie zijn en om in een andere taal een presentatie te geven. De teams van deze wedstrijd bestaan uit studenten van beide opleidingen die ieder vanuit hun eigen expertise werken aan creatieve oplossingen. Inmiddels zijn de beste zes teams geselecteerd en via Skype presenteerden zij hun video met oplossing aan de buitenlandse groepen. Een pitch in het Engels om zo de taalvaardigheid te oefenen. Een internationale jury vanuit Energyducation beoordeelt de ideeën en maakt volgende maand de winnaars bekend. Daarnaast maakten alle scholen lesstof voor een specifiek gedeelte van de energietransitie. Zo maakte het Alfa-college het onderdeel over licht”, zegt Birgit Baumann, onderwijsontwikkelaar bij Fieldlab Practice van het Alfa-college. 
 

Smart Lighting 

Van de studenten van het Alfa-college die meedoen aan de challenge krijgt bijna de helft hiervan vanuit Energyducation ook les over Smart Lighting. Tijdens deze lessen ligt de nadruk op bewustwording, welke invloed licht heeft op de mens en hoe je dat op een efficiënte manier kunt toepassen in de praktijk: “Onze studenten ervaren eerst wat licht is en hoe je het kunt meten en beleven. Daarna krijgen ze uitleg over technieken zoals WIFI, Dali, KNX en HCL, met laatstgenoemde kan je de lichtkleur van een lichtbron veranderen. Met een onderzoekende- en adviserende opdracht leren de studenten om een bestaand lokaal in een nieuwe situatie te brengen. Ze moeten de geleerde technieken toepassen en dit aantonen met een licht- en energie berekening zodat de energiebesparing in beeld is gebracht”, zegt Richard Boomgaarden, docent Elektrotechniek bij het Alfa-college.
 
Door: Nationale Onderwijsgids