Coronacrisis maakt helft jongvolwassenen eenzamer

Van de jongvolwassenen voelt de helft zich eenzamer door de coronacrisis. Volgens onderzoekers komt dit doordat jongeren minder sociale activiteiten hebben wegens de coronamaatregelen. Veel meer jongeren dan ouderen zijn zich door de crisis eenzamer gaan voelen, bij ouderen gaat het om ongeveer een kwart. Het onderzoek naar eenzaamheid onder jongvolwassenen door de coronacrisis is uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research in samenwerking met de Universiteit Twente (UT). Dit meldt NU.nl.

De onderzoekers ondervroegen 2.342 mensen. Eerder bleek al dat bijna driekwart van de jongeren tussen 12 en 24 jaar zich zorgen maakt over het coronavirus. Zij denken ook zelf ziek te kunnen worden door het virus. 
 

Vrijwel iedereen houdt zich aan maatregelen coronacrisis

Het onderzoek wees uit dat bijna iedereen in Nederland zich houdt aan de maatregelen om 1,5 meter afstand te houden (99 procent), regelmatig de handen te wassen (97 procent) en zoveel mogelijk thuis te blijven (93 procent). Ook bleek dat de helft van de mensen zich verantwoordelijk voelt voor anderen en hen erop aan zou spreken als zij zich niet aan de maatregelen houden. 
 

Mensen met beroepen in vitale sector

De onderzoekers ondervroegen ook mensen met een vitaal beroep. Driekwart van deze groep gaf aan zich voldoende gewaardeerd te voelen. De mensen die zich niet gewaardeerd voelden, vonden het jammer dat er een crisis voor nodig is om erkenning voor hun werk te krijgen.
 
Voel jij je ook eenzamer door de crisis? Lees op de website van het Nederlands Jeugdinstituut adviezen om eenzaamheid tegen te gaan.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids