Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

In één dag tijd een concreet plan ontwikkelen voor een duurzame woonwijk. Dat is de opzet van de Techathon die Techniek Nederland op 21 november organiseert in The Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Aan het evenement doen acht verschillende teams mee, waarin medewerkers van installatiebedrijven samenwerken met hbo- en mbo-studenten. Techniek Nederland heeft de Techathon opgezet met onder meer de gemeente Zoetermeer, mboRijnland, TNO en opleidingsfonds OTIB. Dit meldt Techniek Nederland.

De samenwerking tussen installatiebedrijven en hbo- en mbo-studenten is een belangrijk aspect van de Techathon. De kruisbestuiving van professionals en studenten wordt toegepast op een concrete praktijksituatie; de teams krijgen de opdracht om met een technisch en financieel haalbaar plan te komen voor de verduurzaming van de wijk Driemanspolder in Zoetermeer. Het plan moet ook kunnen rekenen op steun van de bewoners en alle andere betrokken partijen.
 
De teams krijgen één dag de tijd hun plan af te ronden en samen te vatten in een aansprekende pitch. Een jury onder leiding van voorzitter Medy van der Laan van Energie Nederland beslist welk team de eerste Techathon wint. Uit handen van burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer ontvangen de winnaars een mooi geldbedrag. Bovendien mag het winnende team mee op een waterstof-studiereis. Uiteindelijk wordt het winnende plan mogelijk uitgevoerd door de gemeente Zoetermeer. 
 
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Met de samenstelling van de teams benadrukken we het belang van samenwerking. Techathon 2019 is een goed voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.”
 

Koploper Zoetermeer

 
Wethouder Wonen en Energietransitie Robin Paalvast ziet de gemeente Zoetermeer als één van de koplopers als het gaat om aardgasvrij wonen. “Onze ambitie is een CO2-neutrale stad in 2040. Samenwerking en innovatieve ideeën zijn essentieel om dat te kunnen realiseren. De eerste Techathon van Techniek Nederland gaat daaraan bijdragen.”
 

Wat is een Techathon?

 
De Techathon is een variant op de hackathon. Daarin proberen teams in een heel korte tijd, meestal een dag, een technisch of maatschappelijk probleem op te lossen. Techathon 2019 komt voort uit de toekomstverkenning CONNECT2025 van de techniekbranche.
 

Organisatie

 
De organisatie is in handen van ondernemersorganisatie Techniek Nederland en TNO in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (OTIB, ISSO en TVVL), het Center of Expertise Human Capital for Building Technology en mboRijnland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids