Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Maandag 27 november is tijdens de Jongvolwassenen-top in Het Spoorwegmuseum in Utrecht door diverse organisaties het Manifest Samen, slim en slagvaardig kansen creëren voor minder zelfredzame jongeren ondertekend. Gemeenten, Rijk en maatschappelijke partijen in de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven willen samen minder zelfredzame jongeren ondersteunen in hun weg naar onderwijs, werk of andere zinvolle dagbesteding en het behoud daarvan. Dit meldt Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Er zijn zo’n 155.000 jongeren tussen de 16 en 27 jaar die niet naar school gaan of werken. Ook hebben ongeveer 187.500 jongeren in deze levensfase een of meerdere vormen van jeugdhulp, jeugdreclassering of jeugdbescherming gehad. Vaak hebben zij meerdere problemen tegelijk: fysieke of mentale beperkingen, schulden, problemen thuis, problemen met huisvesting of met justitie. Voor hen is het afronden van een opleiding, het vinden van werk of het op eigen benen staan extra lastig. 
 
Om jongeren zo dicht mogelijk bij hun eigen leefwereld en integraal te ondersteunen, hebben gemeenten de afgelopen jaren meer taken gekregen op het gebied van arbeidsparticipatie, jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast is er door de invoering van het passend onderwijs op school maatwerk mogelijk gemaakt voor jongeren met een beperking. Maar wetgeving en uitvoering van de bijbehorende systemen sluit niet altijd aan op de leefwereld van jongeren. 
 
In partnerschap en met commitment van alle benodigde partijen zal alles worden gedaan om het hierboven beschreven vraagstuk op te lossen. Gemeenten committeren zich aan een integrale aanpak van het vraagstuk door het (door) ontwikkelen van een integrale, regionale werkagenda waarbij onderwijs, werk & inkomen, zorg, bedrijfsleven en waar nodig justitiepartners zijn betrokken. Deze aanpak wordt ondersteund vanuit een landelijke werkagenda. Jeugdhulp-aanbieders willen tijdig samen met de jeugdige werken aan een toekomstplan voor de jeugdige. Het Rijk committeert zich aan het waar nodig aanpakken van de systeemwereld. Het Rijk beziet wetten en regels in samenhang en werkt aan mogelijke oplossingen voor knelpunten in wet- en regelgeving/of op Rijkniveau.
 
Dit manifest is een samenwerking tussen onder andere gemeenten, MBO Raad, SBB, NJi, en verschillende ministeries waaronder die van Onderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids