Logo_niet_voor_nieuwsitems_duo

Tienduizend mbo-studenten hebben ten onrechte een deurwaarder aan de deur gehad van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De studenten kregen een dwangbevel waarin stond dat ze hun lesgeld van 1.118 euro niet betaald hadden, daarom werd het bedrag verhoogd met zo'n driehonderd euro aan rente, belasting, deurwaarders- en invorderingskosten. De studenten hadden alleen nooit de berichten gezien dat ze achterliepen met de betaling van het collegegeld. Dit meldt de Volkskrant.

Sinds de zomer krijgen de studenten de post van DUO digitaal. Elke keer als er een nieuw bericht over bijvoorbeeld lesgeld of een achterstallige betaling in het persoonlijke DUO-portaal klaar staat, worden de studenten daarover gemaild. In de mails staat alleen niet waarover het bericht gaat en hoe dringend het is. Daardoor ging het bij de tienduizend studenten fout. De mails kwamen aan op een inmiddels vervallen mailadres, of waren zo weinig alarmerend dat de studenten geen reden zagen om in te loggen in hun persoonlijke account van DUO.

De onderwijsinstantie meldt dat ze veel klachten over de berichtgeving hebben gekregen. De tienduizend mbo-studenten kregen daarom afgelopen weekend een brief van de onderwijsinstantie waarin staat dat ze de driehonderd euro aan extra kosten niet hoeven te betalen. DUO constateerde dat ze er niet vanuit hadden mogen gaan dat de digitale berichten in het DUO-portaal worden gelezen. “De mails die we hebben gestuurd waren blijkbaar geen trigger voor studenten om in te loggen. We hadden dwingender moeten communiceren. Omdat het om zo'n grote groep gaat, hebben we besloten dat de extra kosten voor onze rekening komen”, aldus een woordvoerder van DUO.

© Nationale Onderwijsgids