Student aan de studie

BERLIJN (Novum/AP) - De Duitse regering trekt veertig miljoen euro uit voor een programma om jongeren uit andere EU-landen voor te bereiden op emigratie naar Duitsland. Dat heeft de Duitse minister van sociale zaken Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt.

De Duitse regering wil cursussen opzetten in met name Zuid-Europa, waar jongeren die interesse hebben om in Duitsland te komen werken Duits leren en worden voorbereid op hun emigratie. Vervolgens helpt het ministerie van sociale zaken hen om daar een baan te vinden.

Duitsland wil met het programma niet alleen de Zuid-Europese jongeren helpen een beter bestaan op te bouwen, maar denkt er ook de krapte op de Duitse arbeidsmarkt mee aan te pakken. "Nu al worden in Duitsland jaarlijks tienduizenden opleidingsplaatsen voor jongeren niet bezet", aldus minister Von der Leyen. "Tegelijkertijd krijgen veel jongeren in Zuid-Europa ondanks goede studieresultaten in hun thuisregio geen kans. Met dit programma kunnen we beide problemen tegelijkertijd aanpakken."