
Woensdag 21 mei is de première van de documentaire “Taalbouwers: stedelijke taalaanpak Almere” van Sara Blom. Deze documentaire geeft een inkijkje in hoe Almere werkt aan taalontwikkeling, bekeken door de ogen van kinderen, ouders en professionals in kinderopvang en onderwijs. Dat meldt Hogeschool Windesheim.
Taal is de sleutel tot groei, verbinding, zelfvertrouwen en meer kansengelijkheid. In Almere is er echter sprake van een relatief hoog percentage laaggeletterden. Scores uit leerlingvolgsystemen zijn onder het landelijk gemiddelde en er is een grote groep kinderen die thuis geen Nederlands spreekt. Om de taalvaardigheid en taalontwikkeling van kinderen en jongeren in Almere te verhogen, heeft de stad een aanpak ingezet: ‘de Stedelijke Taalaanpak Almere’. Professionals uit de hele stad zijn gezamenlijk aan de slag om het taalniveau te verhogen.
Opgroeien in een taalrijke omgeving
De afgelopen 1,5 jaar heeft documentairemaakster Sara Blom deze taalaanpak gevolgd. De documentaire laat het belang zien van het opgroeien in een taalrijke omgeving. Ook wordt de kracht van ouderbetrokkenheid, meertaligheid en leesplezier zichtbaar en wordt duidelijk waarom dit belangrijk is voor meer kansengelijkheid. Taalambassadeur en kinderboekenschrijver Mo Hersi verbindt de verhalen en onderstreept het belang van taal als sleutel tot groei, zelfvertrouwen en verbondenheid.
Lectoraat Urban Care & Education van hogeschool Windesheim
De stedelijke taalaanpak in Almere is een samenwerking van diverse partners in de stad en wordt uitgevoerd onder leiding van het lectoraat Urban Care & Education van hogeschool Windesheim. Het lectoraat begeleidt en onderzoekt de zogenoemde lerende netwerken, waarin professionals gezamenlijk werken aan het vergroten van taalbewustzijn en taalvaardigheid in de stad. Door het opzetten van lerende netwerken in de stad wordt structureel gewerkt aan het versterken van taalonderwijs. Het lectoraat onderzoekt hoe deze netwerken bijdragen aan de professionele groei van deelnemers én wat de effecten zijn op de taalontwikkeling van kinderen.
Door: Nationale Onderwijsgids