Nieuwe opleiding maakt werken in kinderopvang én onderwijs mogelijk

Het MBO College Hilversum is gestart met een nieuwe opleiding genaamd Dubbelkwalificatie Onderwijs & kinderopvang. Na het behalen van een diploma kun je niet alleen in de kinderopvang aan de slag, maar ook aan het werk in het onderwijs. Dat meldt Kinderopvang Totaal.

Na de zomer start de allereerste groep studenten met de opleiding, maar ook in de praktijk. De studenten werken 16 uur in de kinderopvang en het onderwijs, of op een IKC. “Je volgt de opleiding onderwijsassistent, maar ook de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Uiteindelijk ben je in het bezit van twee diploma’s”, aldus opleidingsmanager Michaela.

Na schooltijd 

Op een BSO wordt er vaak niet fulltime gewerkt, want dat is een opvang die na schooltijd wordt ingezet. Medewerkers hebben vaak nog een baan ergens anders, zo stelt Michaela. “Dus als er iemand de uren invult tijdens schooltijd, dan is dat mooi meegenomen.”  Docenten Clémence en Cathy zijn het met Michaela eens. Clémence ziet vaak studenten die de opleiding tot pedagogisch medewerker doen, maar aangeven ook onderwijsassistent te willen worden. Of andersom.

Zodra medewerkers hun diploma gehaald hebben is het de bedoeling dat ze bij hun werkgever blijven werken.

Cathy geeft aan dat het voor kinderen belangrijk is om de hele dag dezelfde gezichten te zien. Ook ouders vinden dezelfde persoon in de klas als erbuiten belangrijk. Want die persoon kan hun kinderen het beste begeleiden. Maar een medewerker met een dubbelkwalificatie kan meer. “Omdat ze de kennis uit beide werkvelden hebben zijn de medewerkers beter in staat om kinderen te ondersteunen”, zegt Michaela.

Taal- en rekenlessen 

Studenten leren de kinderen observeren en hoe ze hen ontwikkelingsgerichte activiteiten kunnen aanbieden. Ook leren ze tijdens taal- of rekenlessen ondersteuning aan de kinderen te bieden. “We geven les in de theorie”, aldu Michaela. Bij de BBL-opleidingen staan er docenten uit de praktijk voor de klas. Die oefenen allerlei opdrachten met de studenten. De studenten daarentegen passen de theorie die ze klassikaal hebben geleerd op hun beurt weer toe in de praktijk.

Twee diploma's 

De opleiding is geschikt voor mensen die graag met kinderen willen werken, maar nog niet weten welke kant ze precies op willen, denkt Cathy. “Deze opleiding geeft je de kans om het werken in de kinderopvang en in het onderwijs uit te proberen. Pas daarna maak je je definitieve keuze.” Aangezien je twee niveau 4 mbo-opleidingen in twee jaar tijd gelijktijdig volgt kan het wel zwaar zijn. “Met als resultaat wel twee diploma’s.”

Studiekeuzemiddag 

Studenten mogen zich aanmelden voor een kennismaking. Dan kunnen ze kijken op de opleiding aan hun wensen voldoet. Nieuwe studenten zijn welkom op 27 juni tijdens de studiekeuzemiddag. Inschrijven kan via deze website.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk