Basisscholen en kindcentra in Noord-Holland gaan 'vaccinatievraag' toch stellen

Twintig basisscholen in Noord-Holland gaan ouders van nieuwe leerlingen vragen of hun kind de vaccinaties heeft gehad. Stichting Tabijn, waar de scholen onder vallen, voelt zich verantwoordelijk om een onnodige uitbraak van mazelen of kinkhoest te verminderen. Dat meldt de Volkskrant.

De scholen en kindcentra (waarin ook de kinderopvang is ondergebracht) verstuurden vorige week een brief aan de ouders van de leerlingen. Tabijn is het eerste schoolbestuur in Nederland dat bij de inschrijving van nieuwe leerlingen dé vraag over vaccinaties stelt. Scholen hebben overigens, vanwege de leerplicht, niet de mogelijkheid om ongevaccineerde kinderen te weigeren.

De 21 basisscholen en kindcentra van de Tabijn zijn vooral gevestigd in Castricum en Heemskerk. Een gedeelte van de scholen deelt een gebouw met de kinderopvang. Daar gaan kinderen tussen de 0 en 4 jaar naartoe.

Duidelijk doel 

Volgens de PO-Raad, de koepel voor het basisonderwijs, mag vragen naar vaccinaties alleen als er een vooraf duidelijk gecommuniceerd doel is. Een woordvoerder van demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) benadrukt dat altijd het nut en de noodzaak moet kunnen worden aangetoond.

Vaccinatiegegevens 

De school moet de ouders precies laten weten wat er met de vaccinatiegegevens gebeurt en wie toegang tot de gegevens heeft, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Tabijn-bestuursvoorzitter Carla Smits laat weten dat de vraag mondeling wordt gesteld aan de ouders. “Als ouders zo open zijn om te zeggen dat ze hun kind niet hebben gevaccineerd, zullen wij omwille van de veiligheid van onze scholen en kindcentra zeggen: wij vinden vaccineren wel van belang.”

Binnen de wet 

Het schoolbestuur blijft daarbij binnen de wet. Dat zegt Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het is een ander verhaal als kinderen geweigerd worden op scholen omdat ze niet gevaccineerd zijn of als de gegevens ergens worden opgeslagen.

Inentingsplicht kinderopvang 

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet overigens niet in een inentingsplicht voor kinderen op de kinderopvang. Volgens hoogleraar Buijsen heeft Nederland nooit echt zin gehad in een vaccinatieplicht. Dat geldt overigens niet voor Duitsland, Italie en Tsjechie. Daar is de vaccinatieplicht wel ingevoerd. Zo’n plicht is volgens het hof niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Nederland hecht gewoon veel waarde aan privacy en lichamelijke integriteit, zo stelt Buijsen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk