'Speelgoed uit fysieke winkels vaak veiliger dan van webshops'

Speelgoed dat in Nederland verkocht wordt, blijkt niet altijd veilig te zijn. Met name bij aankopen via (buitenlandse) webshops gaat het vaak mis. Een verontrustende boodschap voor veel ouders. Kinderen vormen een kwetsbare groep en juist die kleintjes wil je niet blootstellen aan onnodige risico’s. Maar helaas kan dat in de praktijk dus wel gebeuren. Dat meldt VeiligheidNL.

Speelgoed moet in Nederland aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het probleem is echter dat het niet altijd mogelijk is om te controleren of dit in de praktijk ook zo is. Speelgoed dat online gekocht wordt, gaat vaak rechtstreeks vanuit het buitenland naar de consument. Het is heel moeilijk om daar grip op te krijgen vanuit de overheid.

Bewust shoppen 

Het is dus belangrijk dat ouders zelf bewust shoppen. Bij voorkeur in een fysieke speelgoedwinkel, zodat ze het speelgoed goed kunnen voelen, ruiken en bekijken. Een belangrijke check is de CE-markering. Daarmee geeft de fabrikant aan dat het speelgoed voldoet aan de veiligheidseisen. Maar ook hier kan de consument helaas niet 100 procent op vertrouwen, aangezien de fabrikant deze markering zelf mag aanbrengen. Een andere belangrijke check is de prijs. Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Door: Nationale Onderwijsgids