Kinderopvangdagen worden verkort naar negen uur als het aan BOinK ligt

Belangenorganisatie BOinK wil de kinderopvangdagen verkorten. Op dit moment kan een kind elf uur lang naar de opvang toe, maar volgens voorzitter Gjalt Jellesma moet dit negen uur worden. Het personeelstekort kan op deze manier worden aangepakt volgens Jellesma. Dit meldt Ouders van nu.

De laatste tijd wordt het steeds duidelijker dat er sprake is van een groot personeelstekort bij de kinderopvang. Zo zien ouders en verzorgers steeds vaker verschillende gezichten of moeten zij hun kind eerder ophalen. Door gaten in het rooster kan het zelfs zo zijn dat de kinderen thuis moeten blijven.

Oorzaken personeelstekort

Nieuw personeel lijkt amper vindbaar te zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor. Zo is er sprake van een grote uitstroom, zijn er veel arbeidskrachten ziek door onder andere corona en zijn er te weinig beschikbare kandidaten. Ook nemen sommigen ontslag, zodat zij als zzp’er aan de slag kunnen gaan om meer geld te kunnen verdienen.

Randstad

Het tekort is het grootst in de Randstad. Zowel bij de dagopvang als de buitenschoolse opvang (bso) is het moeilijk om aan voldoende personeel te komen. Door de zeer krappe arbeidsmarkt is het lastig om nieuw personeel te vinden. In Utrecht zijn sommige opvangen zelfs genoodzaakt om hun activiteiten deels te moeten stoppen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer