Normal_kov__opvang__bedjes__slapen__kinderen__kinderopvang__kinderbed__ledikant

Een man die over een Amsterdams kinderdagverblijf onterecht een aantal zeer negatieve neprecensies schreef, moet de opvanglocatie een behoorlijke schadevergoeding betalen. Op Google Maps schreef hij onder valse namen onder meer dat medewerkers zijn zoontje veertig minuten lang in zijn bed lieten huilen. Hij beoordeelde het dagverblijf als ‘vreselijk’. Dat meldt het AD.

De negatieve recensies doken al in april 2015 op. Meerdere slechte beoordelingen volgden, steeds onder een andere naam. In een andere recensie stond bijvoorbeeld dat medewerkers op de opvang niet of nauwelijks tijd hebben voor de kinderen. De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor deze uitlatingen is zelf geen klant van het kinderdagverblijf, maar kent wel het echtpaar dat de opvang runt.

Ondanks dat alle neprecensies verwijderd zijn, heeft de opvang wel flinke schade opgelopen door de negatieve beoordelingen. Bij het zoeken naar het dagverblijf in Amsterdam-Noord in Google waren deze negatieve uitlatingen lange tijd te lezen. Het blijkt verder dat de recensies gekopieerd zijn en niet door de man zelf bedacht. Hij heeft een aantal slechte beoordelingen over andere kinderdagverblijven gebruikt en heeft daarbij zelfs de spelfouten laten staan. Ook de foto’s die de man gebruikte zijn rechtstreeks gekopieerd en geplakt uit Google.

De rechter heeft nu bepaald dat de zoekmachine de gegevens van de man kenbaar moet maken aan de kinderopvanglocatie in Amsterdam. Google wilde namelijk eerst niet meewerken. Ook Ziggo wilde dat niet, maar ook hier bepaalde de rechter anders. Uiteindelijk konden de gegevens van de man worden opgespoord, waaruit bleek dat het om één persoon ging met verschillende e-mailadressen. Hiermee kon hij zich steeds voordoen als iemand anders.

Medewerkers van het kinderdagverblijf zijn al met al bijna drie weken (15 werkdagen) bezig geweest om de negatieve neprecensies te laten verwijderen. De rechter oordeelde dat de verdachte het dagverblijf daarom ruim 2.700 euro aan 'loon' moet betalen als schadevergoeding. Daarnaast moet de man de kosten voor het verkrijgen van de gegevens via Google betalen. Dat gaat om nog eens 11.000 euro.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids