Normal_kinderopvang_creche_spelen

De FNV vindt het een goede eerste stap richting één voorziening voor alle kinderen, nu peuters recht krijgen op twee dagdelen opvang. Dit geldt voor alle peuters, ook die van ouders waarvan één of beiden niet werken. Dat meldt FNV.

“Kinderen leren vooral door met elkaar te spelen. Het is daarom van groot belang dat er één voorziening komt voor alle kinderen”, zegt Vicevoorzitter Catelene Passchier. “Er moet alleen nog wel veel gebeuren om dat te bereiken. Het SER-advies ‘Gelijk goed van start’ geeft minister Asscher daarin voldoende aanknopingspunten. Hij zou hier zo snel mogelijk werk van moeten maken.”

Gemeenten krijgen van minister Asscher maar liefst zes jaar de tijd om de nieuwe voorziening door te voeren. Passchier: “Ik snap niet dat het zes jaar moet duren voordat het geregeld is. Zeker niet als er al een SER-advies ligt.” In het advies wordt gepleit voor minimaal vier dagdelen voorzieningen voor alle kinderen. Daarin wordt bovendien geadviseerd om het onderscheid tussen peuterspeelzalen, kinderopvang en Voor- en vroegschoolse educatie (vve) op te heffen.

In de plannen van minister Asscher worden de eisen voor peuterspeelzalen en kinderopvang wel gelijk getrokken, maar nog steeds blijven er aparte voorzieningen bestaan voor kinderen van werkende ouders en voor kinderen van niet-werkende ouders. Passchier: “Alle kinderen in Nederland zouden recht moeten hebben op de beste voorzieningen en dezelfde pedagogische begeleiding moeten krijgen. Of hun ouders nou werken of niet.”

© Nationale Onderwijsgids