Kinderdagverblijf, kinderopvang, peuterspeelzaal

DEN HAAG (Novum) - De onderwijswethouders van de vier grote steden willen de regie over de opvang voor kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar. De gemeenten willen dat er een einde komt aan het verschil tussen gesubsidieerde peuterspeelzalen en commerciële kinderopvang. Dat schrijven zij vrijdag in een brief aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Om onder meer taalachterstanden aan te pakken, willen de gemeenten peuters al zo vroeg mogelijk met een speciaal programma voorbereiden op de basisschool. Nu is deze vorm van 'voorschool' niet toegankelijk genoeg, vinden de wethouders.

Wachtlijsten bij peuterspeelzalen zijn lang en de openingstijden ervan zijn niet aantrekkelijk voor werkende ouders. Commerciële kinderopvang is anderzijds vaak te duur voor ouders, met name door de korting op de kinderopvangtoeslag.

De onderwijswethouders wijten dit verschil aan het bestaande stelsel van subsidiëring. Wanneer de gemeenten de regie krijgen willen ze dit stelsel herzien. Het geld dat nu beschikbaar is voor kinderopvangtoeslag willen zij dan bijvoorbeeld samenvoegen met de subsidie voor peuterspeelzalen en voorschools onderwijs. Op welke termijn dit moet gebeuren kon een woordvoerder van gemeente Rotterdam niet zeggen.