Normal_5d23b539-32be-4d80-bb3a-f3836c14713e

Emin Kececi (29), mbo-docent Engels aan het Regio College Zaandam, begint meteen enthousiast te vertellen als we hem bellen. Over de onderwijsdroom die dit weekend gaat uitkomen, die van hem en van zijn twee mede-‘Meesters met Dromen’ : meester Bart, naast docent ook auteur/Trouw-columnist en meester Yasin, bekend YouTube-vlogger. De drie hippe jonge meesters met baarden organiseren dit weekend een uniek evenement voor onderwijsland. Tijdens een marathonmanifestatie die 24 uur duurt ontvangen zij zo’n 130 gasten uit het onderwijs en daarbuiten. Het doel? Mensen bij elkaar brengen, verbinden en sámen nadenken over hoe het beter kan in het onderwijs.

Mensen bij elkaar brengen in het onderwijs

 
De dialoog aangaan over het onderwijs, nadenken over hoe het anders of beter kan, is natuurlijk al vaker geprobeerd, wat is er anders aan jullie actie? “Normaal bij zulke events heb je altijd vier of vijf koplopers die ergens in de krant of op tv wat vertellen en daar blijft het bij. De 24 uur die wij met gasten doorbrengen in Pakhuis de Zwijger worden allemaal gelivestreamd. Bovendien willen we de ruim 130 gasten die komen een podium geven om te vertellen wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze willen doen. Van iedere gast die komt worden een paar zinnen op papier gezet en dat document gaat naar Mark Rutte, het ministerie en de Tweede Kamer. Dat is echt iets tastbaars.”
 
“Onze aanpak spreekt duidelijk aan. Er komen allemaal bestuursvoorzitters, managers en directeuren naar onze manifestatie die normaal gesproken niet naar zulke events komen. Ik denk dat zij nu ook wel zien dat het niet goed gaat. Je hoort steeds vaker over burn-outs in het onderwijs. Het begint nu een beetje te knagen. En dan heb je opeens drie docenten die al deze mensen uitnodigen. Het onderwijs staat eindelijk eens positief in het daglicht en daar is het ons ook om te doen: verbinden, positiviteit uitstralen, laten zien hoe mooi het onderwijs in Nederland is. Zelfs de minister-president staat achter ons. Na het filmpje waarin premier Rutte zijn steun voor de actie uitsprak, stroomden de aanmeldingen binnen.”
 
 
 
“Ons doel is verbinden en mensen bij elkaar brengen. Het onderwijs in Nederland is mooi, maar het kan wel beter. We willen alleen niet op de negatieve dingen gaan zitten in onze actie, maar sámen kijken naar wat goed gaat en hoe het beter kan.”
 

Creëren van hoop

 
De respons is zeer enthousiast, en niet alleen uit de directe omgeving van de drie meesters met baarden uit de Randstad. Zelfs vanuit België komt een basisschooldocent die graag om tafel wil met  Nederlandse collega’s. In ons buurland horen ze ook over de werkdruk in Nederland. Docent Tugba Sezer bood aan om te komen kijken of zij iets kan betekenen of misschien wel een uitwisseling kan regelen. “Haar enige voorwaarde was dat zij aan tafel kwam te zitten met Nederlandse docenten zelf en niet met bestuurders. Dat laat maar weer zien: iedereen denkt mee en men regelt het graag zelf. Er wordt hoop gecreëerd en dat vind ik echt heel erg mooi!”  
 
Emin en zijn compagnons hebben een indrukwekkende gastenlijst weten samen te stellen. Zo komen Eric van ‘t Zelfde, rector lyceum Oudehoven en bekend van tv-programma Dream School,  D66-Kamerlid Paul van Meenen, onderwijswethouder Marjolein Moorman van Amsterdam, voorzitter Dave Ensberg-Kleijkers van Stichting Biezonderwijs en Ilja Klink, hoofd Advies, Beleid en Innovatie bij de Onderwijsinspectie. Maar ook ‘onze’ NOG-columnisten Pascal Cuijpers en Shauna Plompen zijn van de partij. Premier Mark Rutte had graag aangeschoven, ware het niet dat hij het dit weekend druk heeft met onder meer de landelijke Veteranendag. De heren hebben echter al een afspraak staan om de resultaten van de manifestatie aan hem en ministers Van Engelshoven (nu nog in het buitenland voor Skills Heroes) en Slob van Onderwijs te overhandigen. Ook een uitnodiging bij BNN om over de resultaten van de onderwijsmanifestatie te komen vertellen staat al.
 

‘Samen kunnen we het verschil maken’

 
Wat hoop je dat de politiek ermee gaat doen? “Nou ja, kijk binnen de politiek heb je mensen die heel veel willen doen maar over het onderwijs... daar weten ze óf niet hoe óf het lukt ze gewoon net niet. Veel docenten voelen zich dan ook niet gehoord. Nu komen er heel veel directeuren en bestuurders, zelfs Eric van ‘t Zelfde van Dream School komt een bijdrage leveren. De gastenlijst laat zien: er is een reuring van hoop, van saamhorigheid en verbinding. Er moet echt iets gebeuren en dat kan alleen als we op landelijk niveau gaan samenwerken. Dat wordt dit weekend hopelijk waargemaakt en vastgelegd in een manifest, een tastbaar document.”
 
“Kijk, die stakingen van de afgelopen maanden in het basisonderwijs zijn terecht. Onze po-collega’s moeten evenveel verdienen als de vo- en mbo-collega’s, daar staan we helemaal achter. Maar er is nu een aantal keren gestaakt en daar blijft het bij. Hier op de manifestatie willen we samen één worden. Op het evenement zijn ook afgevaardigden van Leraren met Lef en VO in Actie. Iedereen komt bij elkaar, ik denk dat dat nog nooit is gebeurd. Als het ons lukt tot een samenwerking te komen en echt het verschil te maken – want dat kunnen we niet alleen, ook niet met z’n drieën –, dan is is dit wel het positieve tegengeluid dat we hopen te laten horen!”
 
Meesters met Dromen
 

Meegaan met de tijd

 
Daar proef ik een beetje uit dat dit geen eenmalige actie wordt? “Haha, ja zal ik je een tipje van de sluier lichten? Dave Ensberg-Kleijkers van Stichting Biezonderwijs heeft al gezegd dat hij wil meedenken voor een vervolg volgend jaar. Mocht er dan een deel twee komen, dan moet het in Tilburg komen, wat hem betreft,  want hij vindt het nu al een fantastisch initiatief.”
 
“Dat is wel wat we willen; een jaarlijkse terugkerend event. Willen we met onze tijd meegaan dan is dat ook nodig. Het bedrijfsleven reageert snel op veranderingen in de samenleving, maar in het onderwijs werken we nog steeds met theorieën van 20 jaar geleden. We denken wel dat we aan het moderniseren zijn maar we lopen echt achter! Ik denk dat het zal gaan helpen om ieder jaar de koppen bij elkaar te steken, want wat nu werkt, kan volgend jaar wel weer anders zijn.”
 
“Met iedereen die komt hebben wel al afgesproken dat we ervoor openstaan elkaar te helpen. Dat zie je niet vaak. Docenten ervaren bestuurders vaak toch als gesloten, starre mensen die in hun ivoren torentje blijven zitten. Wij willen bewerkstelligen dat als je bij een kwestie of punt van discussie iets nodig hebt, dat je die 130 gasten die hier nu langskomen, kunt benaderen voor hulp.”

 

‘We moeten méér doen, maar wel efficiënt werken’

 
We horen nu al maanden over de enorme werkdruk in het onderwijs. Jullie zijn alle drie leraar en toch zetten jullie zo’n groot evenement op, hoe doen jullie het? “Wat ik doe, raad ik eigenlijk niemand aan: ik sta om 5 uur op. Ik werk zes dagen in de week en op zondag neem ik rust, dan doe ik helemaal niks. Vrienden en collega’s gaan nog wel eens uit maar als ik met een project als dit bezig ben, dan heeft dat al mijn focus. Het maakt namelijk niet uit hoe slim je bent, het gaat erom van punt A naar Z te komen. Wie het eerste bij de finish is, diegene maakt het verschil. Daarom sta ik twee uur eerder op en zorg dat ik sneller ben dan de rest. Dat geldt ook voor mijn partners. Meester Bart heeft onlangs een gedichtenbundel afgerond en over een paar maanden komt zijn roman uit. Yasin vlogt iedere dag op YouTube. Dat is denk ik het geheim: we moeten méér doen, maar ook aan onze rust denken. De finishlijn halen op een efficiënte manier, dan maakt het niet uit welke achtergrond je hebt. Hoe gebruik je je tijd, daar gaat het om. Hoe meer je doet, hoe sneller je aan de finish komt.”
 

Het stokje doorgeven

 
“Uiteindelijk wil ik gewoon het stokje door kunnen geven. Toen ik nog stagiair was, liep ik tegen hetzelfde probleem aan als van zoveel andere aankomende en beginnende docenten. Je wordt overal in je enthousiasme voor lesgeven tegengehouden met administratie en extra taken. Ik wou bijna stoppen totdat ik een inspirerende column van meester Bart las. Die column heeft me zo geraakt dat ik besloot in het onderwijs te blijven. Meester Gijs was hier in eerste instantie ook bij betrokken, hij is mijn inspirator. En dan nog meester Yasin, al mijn leerlingen op het mbo zijn gek op hem. Ik heb hen benaderd en vertelt hoe ze me hebben geïnspireerd in het onderwijs te blijven. Wat nu als wij hetzelfde kunnen doen voor al die aankomende en beginnende docenten die stoppen omdat ze lesgeven niet meer leuk vinden? Zo is het idee geboren om Meesters met Dromen te lanceren.”
 
“Wij willen laten zien dat je bij het lesgeven ook lol kunt maken en dat de onderwijswereld ook een feest is. Ik wil dat iedereen zijn slingers ophangt om het onderwijs in Nederland te vieren. Dat is uiteindelijk wat we willen doen: feestelijk lesgeven, lol hebben en trots zijn op ons beroep.”
 
“Ik ben absoluut hoopvol. Mensen in de onderwijswereld zoeken een vonk van hoop. Ik denk dat onze onderwijsmanifestatie dit weekend een vlam is voor het Nederlandse onderwijs.”
 
 
De actie start op zaterdag 30 juni om 13.00 uur en stopt op zondag 1 juli om 13.00 uur. De Meesters met Dromen ontvangen de hele dag, avond en nacht bezoek. Op zaterdagavond is het grote publiek  welkom van 20.00 tot 22.00 uur voor een openbaar programma in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger (reserveren verplicht). Wil jij ook in gesprek met Meester Bart, Meester Yasin, Emin Kececi of een van de andere gasten, meld je dan aan op www.dezwijger.nl/meestersmetdromen 
 
© Nationale Onderwijsgids