
Hogeschool Saxion liet het afstuderen van de student niet meer doorgaan, omdat hij eerder gefraudeerd had tijdens het maken van twee tentamens. De 28-jarige man uit Hengelo eist nu van de onderwijsinstelling duizenden euro’s schadevergoeding. Dat meldt Tubantia.
De student hoefde alleen nog maar zijn scriptie te verdedigen. Zijn diploma leek al binnen handbereik, want zijn porfolio was voldoende. Maar Saxion ontdekte dat de student betrokken was bij tentamenfraude. De student sleept nu de hogeschool voor de rechter.
Tentamenfraude
Volgens Saxion is de student een van de weinigen die werd betrapt op tentamenfraude. Een medewerker en drie studenten handelden tussen 2020 en 2022 in gestolen tentamens. Dat was de grootste tentamenfraude in Twente. Aan studenten verkochten de mannen honderden vragen en daar verdienden ze tienduizenden euro’s mee.
Saxion zat met de handen in het haar. De school liet weten dat de waarde van de diploma’s niet veranderd was. Slechts 15 studenten werden toen gehoord, waarvan twee zichzelf hadden gemeld. Vier kregen straf, waaronder de student uit Hengelo.
Vragen gekocht
Volgens de hogeschool had de student voor tentamens vragen gekocht. Dat gebeurde rond 2018 en 2019. De examencommissie verklaarde zijn propedeuse in 2023 ongeldig. De student mocht als straf een half schooljaar geen tentamens meer maken. Afstuderen aan de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kon hij dus wel vergeten.
Wel collegegeld betalen, maar niet meer studeren
Nu zit de man dus zonder diploma, maar wel met zijn ouders, in de rechtbank van Enschede. Hij is officieel nog student, want zijn collegegeld heeft hij voor dit jaar nog betaald. Bij Saxion komt hij al geruime tijd niet meer, hij heeft een fulltimebaan.
Saxion zou het hem onmogelijk maken om af te studeren, aldus de moeder van de man. Zijn klasgenoten hadden hun diploma al binnen, dus daar kon de hogeschool volgens de vrouw niets meer aan doen.
Schadevergoeding
De student ziet dat zelf ook zo. De school werkte hem vanuit alle hoeken tegen, zo laat hij de rechter weten. Voor de twee jaar die hij aan collegegeld betaalde en de studievertraging die hij opliep, eist hij duizenden euro’s aan schadevergoeding. Hoe Saxion hem behandelde na zijn straffen, kan volgens hem echt niet. De school hielp hem niet meer tijdens zijn studie.
'Straf is de schuld van de student'
Saxion laat weten dat de student geen poot heeft om op te staan. De advocaat van de hogeschool zegt dat de straf de schuld is van de student. Tegen de besluiten van de examencommissie is hij ook nooit in beroep gegaan en daar is het nu te laat voor.
Hulp vanuit Saxion
Volgens de advocaat heeft de hogeschool meer dan genoeg gedaan om de student te helpen. Twee toetsen zijn speciaal voor hem gemaakt. Omdat de opleiding inmiddels vernieuwd is, zijn de toetsen gemaakt op basis van oud lesmateriaal.
Het ene tentamen haalde de student niet, het andere maakte hij niet. “Hij staat nog steeds ingeschreven bij Saxion, de hogeschool zal hem daarom blijven helpen. Zeker nu de eindstreep in zicht is.” Alleen studeren ziet de man niet meer zitten en al helemaal niet bij Saxion. De rechter doet 5 augustus uitspraak in deze zaak.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk