ICT-studenten van Fontys Hogeschool ontmaskeren samen met AI De Mol

Zes ICT-studenten van Fontys Hogeschool in Eindhoven proberen te ontdekken wie er dit jaar de boel bij elkaar liegt in het tv-programma Wie is de Mol?. Iedere zaterdagavond kijken ze naar het tv-programma en na afloop bestuderen ze hun bevindingen. Oud-student Niek van Dam denkt dat ze in de juiste richting zoeken. Dat meldt Omroep Brabant.

Bijna iedereen in Nederland kent het programma Wie is de Mol? wel. Mocht je toch echt niet weten waar het over gaat komt hier een kleine uitleg. Een groep bekende Nederlanders probeert in het tv-programma zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat doen ze door allerlei opdrachten uit te voeren. Eén deelnemer probeert dit zoveel mogelijk tegen te werken. De andere deelnemers moeten er alles aan doen om ‘de mol’ te ontmaskeren. Ook de kijkers doen daarbij hun best.

De Mol ontmaskeren 

Alle ICT-studenten volgen het programma. Docent Frans Mouws kwam na de eerste aflevering met het idee om meer met het programma te doen. Bij een van de eerste opdrachten was de Mol in beeld geweest met schmink op. “Met AI kun je ontmaskeren wie er onder de schmink zit en zo is het project begonnen”, aldus Niek.

Informatie 

De studenten hebben eerst zelf de software ontwikkeld. Alle informatie die de studenten nodig hebben wordt door AI opgehaald. Volgens student Jeroen Eillebrecht zijn ze nu veel data aan het verzamelen en hopen ze dat er uiteindelijk een goede uitkomst ontstaat.

Social media 

De studenten analyseren het social media-verkeer over het programma. Op de sociale media kunnen ze zien over welke kandidaat er veel gepraat wordt en wie de kijkers het meest verdacht vinden. De studenten kijken ook naar het social media-gebruik van de kandidaten en hun families. Want hoewel de kandidaten tijdens de opnames niets mochten plaatsen op hun sociale media, kunnen de studenten wel zien wie er als laatste weer thuis was. En die kandidaten zouden in de finale kunnen staan of zelfs de Mol zijn.

Student Yap Yung Hui heeft de foto’s van de geschminkte personen uit de eerste aflevering vergeleken met de foto’s van de kandidaten. In eerste instantie kwamen ze bij kandidaat Justin uit als Mol, maar hij vloog vorige week uit het spel. (Spoiler: misschien komt hij volgende week weer terug).

Uitzoekwerk 

De studenten vinden het uitzoekwerk zelf ontzettend leuk. “Wij doen het harde werk, maar dankzij AI gaat alles wel tien keer sneller dan wij zouden kunnen.”

Ze zijn inmiddels alweer een stapje verder met hun onderzoek. Ze verdenken nu voornamelijk Kees van der Spek, Anna Gimbrère en Jeroen Spitzenberger.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk