De enige 'minor Radio' van Nederland bij de HvA verdwijnt

De minor Radio, die je jarenlang kon volgen bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), houdt op te bestaan. Aan het einde van dit studiejaar zullen er nog wel radiovakken zijn bij de opleidingen Communicatie en Creatieve Business, maar een minor kunnen studenten niet meer volgen. De allerlaatste groep studenten die nu de minor Radio volgt baalt verschrikkelijk voor de studenten die de minor niet meer kunnen volgen. Dat meldt AT5. 

Studenten zijn een petitie gestart in de hoop dat de minor blijft bestaan. De petitie is onder andere ondertekend door HvA-alumni en radiomakers Stephan Komduur van Radio 1 en Carmen Doorman van Radio 5.

Onderwijs moet zich aanpassen aan het veranderende medialandschap 

Het is onwaarschijnlijk dat de minor alsnog blijft, zelfs met een petitie. Jord Schaap, opleidingscoördinator van Communicatie en Creative Business geeft aan dat het medialandschap verandert en daarop moet het onderwijs zich aanpassen. “Radio maken is niet alleen uitzenden tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Het is ook podcasts maken en stemacteren.” Met het nieuwe curriculum hoopt de opleiding de studenten nog beter op te leiden.

Talent naar verschillende omroepen 

“De studenten hebben ons gewezen op het feit dat we een unieke positie hebben en dat er veel talent uit voortvloeit naar de omroepen. Dat willen we zeker blijven behouden”, aldus Schaap. Hij is dan ook blij dat de studenten kritisch naar de opleiding kijken. “Ze denken hiermee niet alleen aan zichzelf, maar ook aan toekomstige studenten.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk