Buitenlandse studenten vinden onderdak in tuinhuisjes en op zolderkamers

De Duitse studente Susanna Spoerl (25) woont in een pittoresk tuinhuisje te midden van fluitende vogels en met een meterslang grindpad voor de deur. Het is niet echt een typische studentenwoning, maar met de huidige woningmarkt wordt het niemand makkelijk gemaakt om een woning te zoeken. Dat meldt RTV Utrecht. 

In eerste instantie woonde Susanna in een duur appartement in Utrecht. Maar toen haar Duitse kamergenoot terug ging naar Duitsland, was Susanna gedwongen om een nieuw onderkomen te zoeken en dat was niet makkelijk. Veel studentenhuizen zitten niet te wachten op een ‘international’ en er liggen veel oplichters op de loer. Internationale studenten wijken daarom steeds vaker uit naar alternatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld bij gastgezinnen inwonen. Susanna kwam in de tuin van Beatrice Keunen terecht.

Tuinhuisje 

In die tuin vonden al verschillende studenten onderdak. De Bilthovense Keunen kwam op het idee om het tuinhuisje te verhuren toen haar man in 2019 overleed. Het huis was veel te groot voor haar alleen en het tuinhuisje zag er leuk genoeg uit om het te gaan verhuren.

Het huisvesten van studenten beviel Keunen zo goed dat ze nu ook haar zolderkamer verhuurt. Ook is het een goede manier om de woningnood tegen te gaan. 

Internationale studenten en woningnood 

Susanna kwam bij Keunen terecht via de organisatie Hospi Housing. Die organisatie helpt internationale studenten met huisvesting in de stad. De stress is het vinden van huisvesting onder studenten wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat er elk jaar meer internationale studenten naar Utrecht komen. En ook de woningnood is nog steeds niet opgelost. De Universiteit Utrecht riep dit jaar voor het eerst internationale studenten op om niet te komen als ze geen woning hadden gevonden.

Tiny House 

Susanna raadt toekomstige studenten aan om op tijd te beginnen met zoeken, flexibel te zijn en ook te kijken buiten het stadscentrum van Utrecht. Het was haar bedoeling ook niet om in een tiny house te gaan wonen, maar toen ze de foto’s zag van het tuinhuisje was ze verkocht. Het is niet alleen goedkoper, maar het is ook een bijzondere ervaring om midden in de natuur te wonen in plaats van in de stad. En “ik kan mij hier ook heel goed concentreren op mijn scriptie.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk