Rabo Ondernemersprijs uitgereikt aan student Roelof Stoelwinder

De Rabo Ondernemersprijs, een prijs ter waarde van 10.000 euro voor studenten met een ondernemershart, is vanmiddag uitgereikt aan Roelof Stoelwinder (Hanzehogeschool Groningen). De Anner Award werd ook uitgereikt en ging naar Naila Loudini (Rijksuniversiteit Groningen). Beide ondernemers pitchten hun startups Lola en Aletta Solutions glansrijk voor Groningse ondernemers, studenten, docenten en andere geïnteresseerden tijdens de Grand Final in het Forum Groningen. Dat meldt Hanzehogeschool Groningen.

Uit de aanmeldingen selecteerde een jury tijdens de halve finale op 19 mei, die in de vorm van een Dragons Den heeft plaatsgevonden, vijf finalisten. Deze studentondernemers pitchten op het gave podium in het Forum Groningen hun bedrijf aan de jury, bestaande uit juryvoorzitter Andre de Vries (directeur Rabobank MKB), Harjan van der Linde (Startup & Scale-up Banker Noord & Oost Nederland), Rafaël Redczus van Berkel (Yellowbird & N8W8), Saskia IJszenga (INSIDE business & brands) en Ed Huibers (World Wide Lighting).

Herbruikbare verpakkingen 

Roelof Stoelwinder studeert Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen en hij is de founder van Lola (voorheen Cuppa). Door een slim statiegeldsysteem te ontwikkelen voor bijvoorbeeld koffiebekers en afhaalmaaltijden helpt hij de wereld af van wegwerpverpakkingen. Het is zijn missie om het voor consumenten en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk te maken om te kiezen voor herbruikbare verpakkingen. Samen met zijn team maakt hij er een succesvol bedrijf van door uitgebreid te testen, en goed te luisteren naar ondernemers en consumenten. 

Conversatie chatbot

Naila Loudini studeert Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen en is de co-founder van Aletta Solutions. Aletta Solutions zet klinische onderzoeken om in een conversatie chatbot, aangedreven door AI en gebaseerd op een grote visie: betere gezondheidszorg leveren aan patiënten. Voor Naila en haar team gaat ondernemen niet alleen om het bouwen van het beste technologische hulpmiddel, maar ook om met je bedrijf deel uit te maken van het grote geheel en je te omringen met de juiste mensen.  

Jury

De jury was enthousiast over de vijf presentaties en noemden alle finalisten winnaars, die enorme stappen hebben gemaakt de afgelopen weken. Over Roelof zei de jury: "LOLA is een bedrijf die we nodig hebben in deze tijd om verspilling tegen te gaan. Roelof is klaar om nu te starten, zijn product is technisch haalbaar en heeft een goed doordacht plan om op te schalen." Over Naila: "Naila toonde lef met haar pitch en heeft een innovatie die we nodig hebben in de toekomst. Ze komt buitengewoon visionair over, ze doorbreekt barrières en dat zagen we terug in haar uitspraak: “Don’t follow your dreams, chase them!”

Tweede- en derde prijs 

De tweede prijs van de Rabo Ondernemersprijs, ter waarde van 4.000 euro, ging naar Justin Jager, student Built Environment aan de Hanzehogeschool en de derde prijs, ter waarde van 3.000 euro naar Vincent Huisma, student HBO-ICT aan de Hanzehogeschool. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Rosan Bloem