Studentenbonden niet eens met de nieuwe bedragen van de basisbeurs

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is geschrokken van de bedragen van de basisbeurs die gisterenavond naar buiten zijn gekomen. De vakbond zegt dat de bedragen voor thuiswonende studenten (91 euro) en voor uitwonende studenten (255 euro) veel te laag zijn. Dat meldt de NOS. 

Voorzitter Joshua de Roos zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de prijzen de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen. Ook zijn de bedragen die nu genoemd worden zelfs lager dan de oude basisbeurs. Studenten komen zo honderden euro’s maandelijks tekort.

Schuldenvrij afstuderen 

De Roos pleit voor hogere bedragen om daarna schuldenvrij te kunnen afstuderen. “Dat moet gedekt worden door beurzen en dan kom je toch uit bij een basisbeurs van 420 euro. Voor studenten uit de laagste inkomensgroepen denk je dan aan een aanvullende beurs van 450 euro.”

Compensatie 

De compensatie die studenten ontvangen nadat ze de afgelopen jaren hebben geleend is ook te laag. “Het gaat om minder dan 1500 euro voor vier jaar studeren, terwijl als je een basisbeurs had gekregen was dat 12.000 euro geweest.”

Plannen van het kabinet 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wacht nog af, maar is wel benieuwd naar de complete plannen van de minister. “Het is in ieder geval wel fijn om te zien dat het kabinet vaart lijkt te maken met het uitwerken van de plannen uit het regeerakkoord”, aldus Lisanne de Roos van ISO. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk