LSVb vindt dat het nieuwe kabinet studenten laat stikken en gaat actie voeren

Vanmiddag werd bekend dat het nieuwe kabinet het leenstelsel gaat afschaffen. FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn blij met dat besluit. De bonden maken zich wel grote zorgen over de compensatie van de leenstelselgeneratie. Ze kondigen daarom een landelijk studentenprotest op 5 februari aan. Dit meldt de LSVb.

LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Het is ontzettend goed nieuws dat er eindelijk een einde komt aan het leenstelsel, maar compensatie voor de leenstelselgeneratie mag niet ontbreken. Een groep studenten zit opgezadeld met torenhoge schulden en staat daardoor 10-0 achter op generatiegenoten. Het is onacceptabel om hen daarmee te laten zitten.” 

Schuld van 50.000 euro geen uitzondering 

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 bouwen studenten studieschulden op. De vakbonden benadrukken dat de gevolgen van schulden voor studenten groot zijn. Alina Danii Bijl, voorzitter FNV Young & United: “Een schuld van 50.000 euro is voor leenstelselstudenten geen uitzondering, terwijl studenten die net iets eerder of later zijn gaan studeren fors minder schuld hebben. Een huis kopen met zo’n hoge schuld is vrijwel onmogelijk. Studenten moeten gecompenseerd worden zodat ze dezelfde uitgangspositie hebben als voorgaande generaties.” 

Landelijk studentenprotest 

De vakbonden voeren al jaren actie tegen het leenstelsel onder de noemer #NietMijnSchuld. Ze kondigen een landelijk studentenprotest voor compensatie aan op 5 februari. Boahene: “De afschaffing van het leenstelsel laat zien dat actievoeren werkt. Daar gaan we de komende tijd mee door, want studenten moeten volledig gecompenseerd worden voor de inschattingsfout van de overheid.” 

Door: Nationale Onderwijsgids