Henk Pijlman Innovatieprijs gaat naar student Werktuigbouwkunde

Corné Lunshof, student Werktuigbouwkunde, heeft de Henk Pijlman Innovatieprijs 2021 gewonnen met zijn werkstuk over een hybride spuitgietpers en efficiencyslag voor het bedrijf Stork. De Henk Pijlman Innovatieprijs behelst een geldbedrag van € 2.000,- en een kunstwerk. Dit kunstwerk is gemaakt door Kim van den Belt, student van Academie Minerva. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.

Corné Lunshof heeft in zijn afstudeeronderzoek bij opdrachtgever Stork gezocht naar mogelijkheden voor het terugwinnen van energie en het verbruik van energie te verminderen door spuitgietmachines. Hij heeft aangetoond vanuit een academische onderbouwing een invulling te kunnen genereren voor de toekomstige ontwikkelingen van spuitgietmachines. Hij adviseert een hybride spuitgietpers én heeft ruimte gevonden voor een efficiencyslag van 10 procent bij de bestaande configuratie van de pers. Stork kan hier dan ook direct profijt uit halen.

Juryrapport

De jury prijst Corné voor zijn betrokkenheid bij de technische problematiek die hij in zijn werkstuk beschrijft. Corné doet verslag van zijn persoonlijke zoektocht naar een effectieve manier waarop hij met zijn eigen ervaringen een bijdrage kan leveren aan de verbetering en de doorontwikkeling van een bestaande machine die wereldwijd wordt gebruikt. Hij heeft met enorm veel passie en toewijding een grote stap gezet richting een innovatie van ongekende omvang. Zijn kennis is groot en de jury weet zeker dat Corné met die kennis en gedrevenheid een rol van betekenis gaat spelen in zijn vakgebied.

Bokaal

Naast het geldbedrag van €2000,- ontvangt prijswinnaar Corné ook een kunstwerk dat speciaal voor de Henk Pijlman Innovatieprijs is ontworpen. De bokaal bestaat geheel uit natuurlijke materialen en geeft twee bijenvleugels weer.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Hanzehogeschool Groningen