Nog steeds te weinig studietoeslag voor studenten met functiebeperking

Van de 25 grootste gemeenten in Nederland keren nog maar 11 gemeenten de beloofde 300 euro per maand uit aan studietoeslag voor studenten met een functiebeperking. Dit blijkt uit een inventarisatie die de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV Jongeren. CNV Jongeren voorzitter Justine Feitsma: “Een studietoeslag van 300 euro is geen overbodige luxe voor studenten met een functiebeperking. Zij hebben dit geld keihard nodig omdat ze moeilijker een bijbaan kunnen krijgen en vaak extra kosten maken.” Dit meldt de LSVb.

Nadat bleek dat gemeenten uiteenlopende bedragen hanteerden voor de studietoeslag voor studenten met een functiebeperking kwam er een wijziging in de wet om de bedragen te harmoniseren. Deze wetswijziging zou op 1 januari van dit jaar al van kracht gaan, maar is alweer uitgesteld tot 1 juli. Nu hebben gemeenten ook nog om uitstel gevraagd tot 1 januari 2022.
 

Studenten met functiebeperking wachten al jaren

De jongerenorganisaties roepen gemeenten op om niet te wachten tot die tijd en de bedragen nu al op te hogen. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Studenten met een functiebeperking wachten al jaren op een goede regeling. Nu lopen de bedragen tussen de gemeenten nog te veel uit elkaar. Nog langer wachten is geen optie.” Daarnaast doen zij een dringend beroep op minister Koolmees om de wetswijziging zo snel mogelijk te behandelen en in te voeren.
 

Veel grote studentensteden hebben zaken nog niet op orde

Gemiddeld keren de 25 grootste gemeenten van Nederland nu 242 euro uit aan studietoeslag. 11 van de 25 grootste gemeenten voldoen al aan de 300 euro per maand, terwijl 7 gemeenten maar 150 euro of minder uitkeren. Opvallend hierbij is dat ook veel grote studentensteden zoals Leiden, Den Haag en Delft hieronder vallen. Muns: “Het is onbegrijpelijk dat grote studentensteden hun zaken nog niet op orde hebben. Zij zouden als geen ander moeten begrijpen hoe belangrijk een toegankelijk hoger onderwijs is voor studenten met en zonder functiebeperking.”
 
Download hier de verkenning van de 25 gemeenten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids