Hoe draag je je mondkapje als student of docent nou echt goed?

Sinds december is iedereen van 13 jaar en ouder in Nederland verplicht een mondkapje te dragen in openbare ruimten, zoals supermarkten, ziekenhuizen en ook onderwijsinstellingen. is een effectieve manier en een minder effectieve manier om een mondkapje te dragen. Zo weten we allemaal dat een mondkapje onvoldoende nut heeft als de neus er bovenuit steekt en dat één mondkapje niet onbeperkt gedragen kan worden. Maar hoe draag je als docent of student een mondkapje nu echt goed? 

Voordat je je mondkapje op doet, is het verstandig om je handen te desinfecteren. Vervolgen pak je een mondkapje niet vol bij de stof, maar grijp je de elastieken aan weerszijden vast en doe je die tegelijk om je oren. Een masker moet goed aansluiten, dus bij een wegwerpmasker is het zaak dat de neusklem wordt aangedrukt.
 

Masker testen

Je kunt testen of het masker goed zit, door even te blazen. Lekt er niet te veel lucht langs je gezicht? Dan zit hij goed. Een wegwerpmasker mag maximaal 4 uur achter elkaar gedragen worden en in die tijd is het belangrijk om er niet aan te zitten. Is een masker tussentijds erg nat, vervang hem dan.
 
Een mondkapje houd je zo veel mogelijk op en raak je niet aan. Een mondkapje is er niet om steeds op en af te doen of omlaag te trekken. Ook niet om te eten, drinken of praten, aldus Rijksoverheid. Een mondkapje dient in openbare ruimtes te allen tijde opgehouden te worden, ook als er niet veel andere mensen zijn.
 

Mondkapje verwijderen

Een masker zet je af door wederom met schone handen beide elastieken vast te pakken en het masker er in een keer af te halen zonder je gezicht aan te raken. Een wegwerpmasker gooi je weg, een herbruikbaar masker was je. Stoffen mondkapjes zijn te hergebruiken, maar moeten goed gewassen worden. Volgens Rijksoverheid doe je dat door ze op 60 graden te wassen met een lang programma. Voordat je een schoon mondkapje aanraakt, was je eerst je handen. 
 
Pas nadat je je handen hebt gewassen is het weer verstandig om je gezicht aan te raken.
 

Aanvulling op de basisregels

Mondkapjes zijn niet de enige oplossing tegen de verspreiding van het coronavirus, maar een aanvulling op de basisregels. Bijvoorbeeld de regels voor afstand houden. Daarom zijn mondkapjes verplicht op plekken waar dat moeilijk is.
 
Op plekken waar een mondkapje verplicht is, mag alleen een mondkapje gedragen worden en geen spatscherm of face shield. Een face shield is namelijk geen volwaardig alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Wel kan bij de uitvoering van sommige beroepen gekozen worden voor een spatscherm, bijvoorbeeld conducteurs die in het openbaar vervoer werken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Nationale Zorggids