Normal_gespek_solliciteren_werk_baan_vergadering

Qompas, een bedrijf in loopbaanoriëntatie, studie- en carrièrekeuze, heeft onderzoek gedaan onder studenten en starters met maximaal drie jaar werkervaring. Studenten werd gevraagd naar hun verwachtingen, opvattingen en vaardigheden met het zoeken naar een baan. Dit is vergeleken met hoe starters dit in de praktijk ervaren. Slechts een kwart van de studenten en werkzoekende starters  weet hoe ze moeten onderhandelen met hun werkgever over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit meldt Qompas.

Mannen denken twee keer zo vaak als vrouwen te weten hoe ze moeten onderhandelen met hun werkgever. In de praktijk onderhandelen mannen echter veel minder vaak dan zij zich voornemen. Van de vrouwen is dit percentage gelijk: 43 procent neemt zich voor te onderhandelen en doet dit ook werkelijk.
 

Werk en privé

Tevens vindt ruim de helft van de mannelijke starters op de arbeidsmarkt het moeilijk werk en privé te combineren. Vrouwen vinden de balans werk privé minder lastig. Een meerderheid van de vrouwelijke starters vindt het daarentegen lastig grenzen aan te geven in hun eerste baan. Mannen hebben daar weer minder moeite mee.

 

Video-solliciteren is niet populair 

Het maken van video’s en vlogs is steeds vaker onderdeel van de sollicitatieprocedure. Studenten en starters vinden dat over het algemeen negatief. Solliciteren gebeurt nog het liefst op de ouderwetse manier. Alleen van de jongste respondenten lijkt het een op de vijf wel leuk om te solliciteren met een video-cv. Opmerkelijk is verder dat veel studenten en starters aangeven moeite te hebben met vaardigheden als een cv opstellen (44 procent).
 

Bereid brutosalaris inleveren voor duurzaamheid 

Studenten en starters vinden het belangrijk dat hun toekomstige werkgever duurzaam is. Daar willen zij zelf ook aan bijdragen. Ze zijn bereid gemiddeld 5 procent van hun brutosalaris in te leveren als hun werkgever daarmee duurzame maatregelen kan nemen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids