Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

Steeds meer pas afgestudeerden zouden een burn-out krijgen, omdat ze onder hoge druk staan en aan hun lot worden overgelaten of geïntimideerd wanneer ze voor het eerst de arbeidsmarkt betreden. Annelies van der Velden, vertrouwenspersoon en mediator bij Zorg van de Zaak, pleit daarom voor dat opleidingen jongeren sociaal klaar moeten maken voor de arbeidsmarkt. Dat meldt Metro.

Volgens Van der Velden missen de pas afgestudeerden kennis over hoe het er sociaal aan toe gaat op de werkvloer. Daardoor zijn de jongeren vaker slachtoffer van machtsmisbruik en conflicten. Opleidingen zouden daarom aandacht moeten besteden aan sociale kennis over omgang op de werkvloer om de jongeren weerbaar te maken. Volgens de mediator laten de opleidingen deze taak nu liggen.

“De jongste generatie is een hele kwetsbare generatie. Op school hebben ze zich beziggehouden met het ontwikkelen van vakkennis, maar er is te weinig aandacht voor de sociale ontwikkeling van de studenten en de sociale verhoudingen op de werkvloer. Het eerste werkjaar is vaak overleven. De impact moet niet onderschat worden”, aldus Van der Velden tegen Metro. Verder pleit de mediator ook voor de terugkeer van het mentorschap op de werkvloer.

Machtsmisbruik door bijvoorbeeld autoritaire leidinggevenden en pestgedrag en conflicten over achterblijvende prestaties komen volgens Van der Velden vaker voor dan men denkt. Uit een eerder onderzoek van TNO blijkt dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers burn-out klachten. Dit wordt met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids