Eindexamen Duits moet voor sommige leerlingen in Vught opnieuw

Vmbo-leerlingen van het Maurick College in het Brabantse Vught moeten het eindexamen Duits opnieuw doen. Tijdens het examen afgelopen vrijdag ging het brandalarm af waardoor ze de zaal moesten verlaten. Het examen is om die reden ongeldig verklaard, bevestigt de Inspectie van het Onderwijs na een bericht van Omroep Brabant.

Het brandalarm ging af doordat broodjes in een oven waren verbrand, legt conrector Pedro van Dooren van het Maurick College uit. "Iedereen werd gesommeerd het gebouw te verlaten. Tijdens het weggaan kregen ze te horen dat het vals alarm was en dat ze terug mochten. Maar onderweg hadden ze gelegenheid antwoorden met elkaar uit te wisselen, en dat mag niet."

Eerste poging 

De 38 leerlingen krijgen een nieuwe kans om het eindexamen te doen in het tweede tijdvak eind juni. Dat telt dan niet als herkansing, maar als eerste poging. Als ze daarna een herkansing nodig hebben, kan dat in het derde tijdvak in augustus.

Buiten met elkaar gepraat 

Volgens de onderwijsinspectie hebben de leerlingen na de ontruiming buiten met elkaar gesproken. "We weten niet waarover ze het hebben gehad, dat kunnen koetjes en kalfjes zijn, maar ze kunnen ook overlegd hebben over het eindexamen. Daarmee is de zuivere uitkomst van het examen in het geding. Het is heel vervelend voor de leerlingen, maar dan moeten we besluiten het examen ongeldig te verklaren."

Elf van de 38 leerlingen waren al klaar en hadden hun eindexamen ingeleverd toen het alarm ging. Toch is ook hun eindexamen ongeldig verklaard. In een ander deel van het gebouw waren vwo'ers bezig met hun eindexamen kunst. Hun eindexamen is wel geldig. Van Dooren: "Het was een kleine groep met veel surveillanten, er was toezicht en ze hebben niet met elkaar gesproken. Ze krijgen wel de mogelijkheid om het examen nog een keer te maken als ze niet tevreden zijn, dan telt de beste poging."

Maatregelen om herhaling te voorkomen 

Het Maurick College heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. "We hebben drie gebouwen hier. Als er in een gebouw niets aan de hand is, hoef je dat niet te ontruimen. Examenleerlingen kunnen bij een ontruimingssignaal niet zomaar de zaal verlaten zonder dat er een examensecretaris is geweest die er iets over te zeggen heeft", aldus de conrector.

Door: ANP