Mbo'ers willen in de regio aan het werk, maar opleidingen missen die aansluiting

Mbo-studenten werken het liefst in hun eigen regio, maar opleidingen hebben moeite om daarop aan te sluiten. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende mbo-instellingen door onderwijspartner All You Can Learn. “Studenten wíllen lokaal aan de slag, maar het regionaliseren van onderwijs is voor scholen vaak een organisatorisch struikelblok,” zegt directeur Bernd van Woerden.

Dat het mbo met uitdagingen kampt, blijkt uit recente cijfers. Jaarlijks haken ruim 22.000 studenten af. Tegelijkertijd groeide het aantal vacatures op mbo-niveau met 13 procent. De vraag naar praktisch geschoolden stijgt, maar het onderwijsaanbod sluit niet altijd aan op de verwachtingen van studenten. Regionale verschillen spelen daarin een belangrijke rol – en juist daar ligt de sleutel tot beter mbo-onderwijs.

In de eigen regio aan het werk 

Uit onderzoek van de MBO Raad blijkt dat mbo-studenten het liefst in hun eigen regio aan de slag gaan. “Dat zien wij ook bij de scholen waarmee we werken,” vertelt Van Woerden. “Elke regio heeft z’n eigen thema’s en behoeften. Denk aan bakkers die in Friesland sûkerbôle bakken en in Limburg vlaaien als specialiteit hebben.” Wanneer scholen daar niet op inspelen, ontstaat een regionale mismatch. Studenten raken minder gemotiveerd, ervaren dat de opleiding niet aansluit en stoppen voortijdig.

Aansluiting 

“Aansluiten op regionale thema’s en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kan een flinke uitdaging zijn als scholen het zelfstandig oppakken. Het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal neemt al snel maanden, zo niet jaren in beslag. Daardoor missen scholen de aansluiting, terwijl die thema’s er nú toe doen en spelen voor studenten en hun toekomstige werkgevers”, aldus Van Woerden. 

Direct beschikbare én aanpasbare keuzedelen is één van de oplossingen voor deze organisatorische problemen voor mbo-instellingen, mits die natuurlijk aansluiten op regionale thema’s. Van Woerden: “Als lesmateriaal ook digitaal aanpasbaar is, dan kan je het aanvullen met eigen lessen en dus nóg specifieker maken voor je studenten.”

Kant-en-klare keuzedelen 

Om flexibel, relevant en gepersonaliseerd onderwijs te bieden, biedt All You Can Learn actuele en kant-en-klare keuzedelen én basisdelen zoals Burgerschap. Alles komt samen op één platform. "Je maakt het als mbo-instelling voor studenten makkelijker om interessante keuzedelen te kiezen als je als school dit al faciliteert door het aanbieden van een Netflix-achtige bibliotheek bomvol leerprogramma’s”, vertelt Van Woerden. 

Het is niet voor niets dat de naam All You Can Learn verwijst naar een all-you-can-eat-model. Mbo-instellingen krijgen toegang tot een breed aanbod van direct beschikbare leerprogramma’s. Deze programma’s zijn eenvoudig aan te passen door docenten, waardoor scholen hun aanbod makkelijker afstemmen op actuele ontwikkelingen. Zo spelen instellingen flexibel in op de arbeidsmarkt – met relevant, actueel onderwijs."  

Docenten loggen met All You Can Learn eenvoudig in en gaan direct van start. Datzelfde geldt voor studenten. Eenmaal ingelogd melden ze zich eenvoudig aan op de keuzedelen die de school aanbiedt. “Door gebruik te maken van het basisprogramma én die aan te passen aan regionale thema’s, maken scholen het niet alleen makkelijker voor studenten, maar vergroten ze ook de kans dat hun onderwijsaanbod daadwerkelijk aansluit op de praktijk,” aldus Van Woerden.

Door: Nationale Onderwijsgids