Normal_tetiana-shyshkina-tswophwcrmq-unsplash

Uit onderzoek van Zestor blijkt dat hbo-docenten bijna structureel meer uren maken dan in hun contract staat. Wekelijks zou het gaan om 30 procent meer uren. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is dit geen werkdruk, maar onbetaald overwerken. Docenten doen in het weekend bijvoorbeeld hun nakijkwerk en voorbereidingen op toetsen, maar ook zijn administratieve taken in het weekend niet ongewoon. Dit meldt de AOb. 

Het onderzoek onder 615 hogeschooldocenten laat zien dat ze gemiddeld een contract van 31,1 uur hebben, maar wekelijks 9,9 uur extra werken. In werkelijkheid maken ze ongeveer 41 uur per week. Bijna 66 procent van de ondervraagden zegt het werk (bijna) nooit af te krijgen binnen de uren waarvoor ze betaald krijgen.

Weekenden en vakanties

Gemiddeld werken ze zo’n 4,3 uur in het weekend en 5,8 uur tijdens hun vakanties. Studiedagen, administratief werk en overleggen worden gezien als tijdrovend en de hbo-docenten zouden hun tijd liever aan onderwijsvernieuwing en deskundigheidsbevordering besteden. Dat lukt tussen de 43 en 53 procent echter niet.

Hoewel de AOb niet verbaasd is over de resultaten, schrikt bestuurder Douwe van der Zweep er wel van. “Je ziet dat collega’s structureel meer werken dan waarvoor ze zijn aangesteld. Dit is geen ervaren werkdruk, maar onbetaald overwerken. Doorwerken in de weekenden en vakanties moet je echt niet willen, die tijd heb je nodig om te herstellen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky