Logo_not_2019

De 30ste editie van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling zit erop. Van 22-26 januari bezochten ruim 35.500 onderwijsprofessionals de Jaarbeurshallen in Utrecht om zich te laten inspireren, stimuleren, nieuwe contacten te leggen en ruim 460 stands te bezoeken. Bezoekers waardeerden de beurs als geheel met een 7,8. Dit meldt de Jaarbeurs.

Uit deze editie van de NOT bleek dat het onderwijs van de toekomst alomvattend, holistisch en interactief is. Er werd volop ruimte gemaakt voor digitalisering, bewegend leren en blended leren. Er waren daarnaast diverse stands en programma's die zich focusten op bewustwording op het gebied van klimaat, de relatie van kinderen met technologie, duurzaamheid en politiek.

Digitalisering en duurzaamheid

Er was een workshop die in het teken stond van omgevingen creëren waarin kinderen zichzelf durven zijn. In de schoolbanken op de beurs kregen leraren codeerkunde, elders zagen ze wat er allemaal gebouwd kan worden van wegwerpplastic. In de gymzaal van de toekomst gooiden leerlingen ballen terwíjl ze wiskundesommen maken. En er was opvallend veel aandacht voor meer natuur in de klas.

Dyslexie

Dyslexie en innovaties in het onderwijs kregen ook de ruimte. Zo was er een dyslexie-straat waarin nieuwe onderwijsmethodes werden uitgelicht, een innovatietunnel waarin innovaties uit het onderwijs tentoon werden gesteld en een Future Lab. Gedurende vijf dagen waren er ruim 600 inhoudelijke sessies te bezoeken, een programma wat door de bezoekers met een 7,8 beoordeeld werd.

Hoge bezoekerswaardering NOT2019

Brandmanager Audrey Wilschut kijkt trots terug naar de 30e editie. “We hebben dit jaar nog meer dan anders de hele beurs opgezet vanuit het onderwijsveld. Het programma, indeling van de beurs, het thema, alles is neergezet op basis van de input van onze adviesraden. In deze adviesraden zitten onderwijsprofessionals uit alle sectoren, dus de beurs is echt vanuit het onderwijs, vóór het onderwijs opgezet. Het resultaat mag er zijn: de bezoekerswaardering voor deze editie was weer hoger dan die van de vorige editie.”

Een hoogtepunt van de beurs was de opening van de beurs door Minister Arie Slob, Meester Vlogger, Meester Sander en astronaut André Kuipers. Prinses Laurentien was ook aanwezig om haar nieuwe initiatief Kidskracht te lanceren, dat kinderen wil stimuleren zich als change agent op te stellen.

Leraar van het Jaar 2019

Ook werden de leraren van het jaar 2019 verkozen op de laatste beursdag. De winnaars ontvingen hun titel uit handen van minister van Onderwijs Arie Slob en Andrew Niemeijer, voorzitter van de Leraren van het Jaar en Leraar van het Jaar VO 2009. Als leraar van het jaar in het segment Primair Onderwijs werd Anouk Huijs van BS Natuurlijk uit Venlo gekozen. De leraar van het jaar in het segment Speciaal Onderwijs is Chantal Goedertier van Altra met de Bascule uit Amsterdam. In het Voortgezet Onderwijs is Lucelle Deneer van het Christelijk College Groevenbeek te Ermelo als winnaar uit de bus gekomen. En in het segment MBO is de titel naar Dirk Megens van ROC Nijmegen gegaan.

Over twee jaar keert de Nationale Onderwijstentoonstelling terug naar de Jaarbeurs in Utrecht, van 26 tot 30 januari 2021.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids