Normal_copyright_stockfreeimages_sleutels_kamer_studentenkamer_nieuwe_woning_

Deze week wordt nóg een oplossing voor het lerarentekort gepresenteerd. D66 dient een voorstel in om leraren voorrang te geven bij de toewijzing van huurwoningen in Amsterdam. Dit melden D66 en het Algemeen Dagblad.

D66 stelt allereerst voor om in kaart te brengen hoe leraren een vaste plek kunnen krijgen in de toewijzing van nieuwe middenhuurwoningen, naast andere middengroepen met een maatschappelijke functie.
 
Ook stelt D66 voor net afgestudeerde leraren voorrang te geven bij starterswoningen. Een significant percentage van de nieuw te bouwen starterswoningen wordt dan toegewezen aan beginnende leraren. Na vier jaar verdient een alleenstaande leraar echter al teveel om in starterswoning te mogen wonen. D66 wil daarom dat ervaren docenten die al meer verdienen of in een gezinssituatie een te hoog inkomen hebben voor sociale woningbouw, sneller dan gebruikelijk een huurwoning kunnen krijgen.
 
Zowel het onderwijsveld als D66-onderwijswethouder Simone Kukenheim wijst op de krappe woningmarkt als medeveroorzaker van het lerarentekort.  Kukenheim kondigde al eerder aan dat ze deze maatregel zou onderzoeken, maar D66 wil dat niet afwachten en dient deze week een motie in waarin de raad het stadsbestuur opdracht geeft de regeling uit te werken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids