Waar zouden we zijn zonder de wetenschap? Weekend van de Wetenschap

Op 2 en 3 oktober 2021 vindt er een nieuwe editie van Weekend van de Wetenschap plaats. Een weekend waarin iedereen overal in Nederland een kijkje achter de schermen kan nemen van diverse organisaties en instellingen in de wetenschap en techniek. Waar zouden we zijn zonder de wetenschap? Die vraag staat dit jaar centraal. Zonder wetenschap hadden kinderen afgelopen jaar bijvoorbeeld helemaal geen online les kunnen krijgen, niet kunnen gamen met vrienden en was er geen vaccin tegen corona ontwikkeld. Dit meldt Weekend van de Wetenschap.

Weekend van de Wetenschap is hét gratis festival voor jong en oud met wetenschappers, proefjes en een uniek kijkje in de toekomst. Kinderen ontdekken bij bedrijven, musea, ziekenhuizen, universiteiten en bibliotheken in hun eigen buurt wat de wetenschap allemaal kan. En hoe wetenschap een rol speelt in hun dagelijks leven.
 

Op locatie en online

In verband met de huidige epidemiologische situatie houden wij er als organisatie rekening mee dat er in oktober nog steeds enkele coronamaatregelen gelden. Daarom wordt Weekend van de Wetenschap dit jaar niet alleen op locatie georganiseerd, maar ook online. Via een livestream wordt het publiek het hele weekend meegenomen in de wereld van de wetenschap, met leuke interviews, locatiebezoeken en online seminars.
 

Wetenschappelijke thema’s

De huidige wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en verschillende vakgebieden laten zich steeds beter combineren met toenemende mogelijkheden tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van het vaccin tegen Covid-19. Zonder onze hedendaagse wetenschap had dit nooit zo (snel) ontwikkeld kunnen worden. Ook thema’s als elektrisch rijden, privacy, robots, kweekvlees, 3D printen en ruimtetoerisme zullen steeds belangrijker worden in de toekomst. Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld achter dit soort ontwikkelingen. Zo maken kinderen en jongeren kennis met toepassingen en beroepen van de toekomst.
 
Op woensdag 22 september wordt het complete programma van Weekend van de Wetenschap bekendgemaakt via www.weekendvandewetenschap.nl. Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
 
Door: Nationale Onderwijsgids