Normal_elektronica__elektrisch__techniek__draden__stoppenkast__gereedschap__installatie__monteur

Maandag 11 maart ontvangen tien statushouders hun mbo-diploma’s eerste monteur laag- en middenspanningsdistributie. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt deze middag naar Duiven om de statushouders hun diploma te overhandigen. De statushouders gaan als leerling-monteur aan de slag in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Dit meldt Alliander.

Door de groeiende economie en de energietransitie is de hoeveelheid werk van Alliander de afgelopen periode sterk toegenomen. Om dit werk te kunnen verzetten zijn veel nieuwe collega’s nodig. Vanwege het landelijk tekort aan technici is het netwerkbedrijf gestart met een innovatieve aanpak om nieuwe groepen te bereiken. Een van de manieren om de vijver van technici te vergroten is door statushouders (asielzoekers die als vluchteling worden erkend ) op te leiden tot monteur. Hiervoor heeft Liander samen met bouwbedrijf BAM, ROC De Graafschap, Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF), Temphory en Quercus Energy Technicians een speciaal opleidingsprogramma voor hen opgestart.

Baangarantie voor statushouders

De groep startte eind 2017 met een vijf maanden durende opleiding, gevolg door acht maanden stage. Alle statushouders hebben hun opleiding en stage succesvol afgerond. Voor de statushouders volgt nu een periode waarin ze aan de slag gaan als leerling-monteur in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Ze werken daar nauw samen met een ervaren monteur, om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te gaan. Het totale opleidingstraject duurt drie jaar en garandeert een vaste baan bij Liander.

Door: Nationale Onderwijsgids