Logo_watno8rp

In het Huis voor de provincie Utrecht vinden vanaf 9 januari de provinciale voorrondes plaats van het Model European Parliament (MEP). Negen middelbare scholen uit Utrecht vormen in deze wedstrijd het Europees parlement en debatteren over maatschappelijke onderwerpen. Het doel van deze debatten is om jongeren meer politiek bewust te maken en inzicht te geven in de werking van de Europese Unie. Dit meldt provincie Utrecht.

De wedstrijd duurt drie dagen en aan het einde wordt een tiental leerlingen uitgekozen die doorgaan naar de landelijke rondes.
 
Op de agenda van het Model European Parliament staan veel maatschappelijke onderwerpen, zoals volksgezondheid, landbouw en natuur, diversiteit, zelfbeschikking en LHBT. De coördinatie ligt  in handen van het Stedelijk Gymnasium uit Utrecht en het Anna van Rijncollege uit Nieuwegein. Er doen negen scholen mee die elk zes leerlingen afvaardigen. Deze leerlingen krijgen de functie van  delegatie- of commissielid.  Daarnaast heeft elke school 'journalisten' die van alles verslagen, interviews en films maken.
 
De Utrechtse editie is de eerste provinciale voorronde van dit jaar. Volgende maand zijn Noord-Holland en Noord-Brabant aan de beurt. Andere provincies volgen later. Van 22 tot en met 27 september vindt de Nationale MEP-conferentie plaats in Den Haag met zo’n 150 geselecteerde bovenbouwleerlingen uit het hele land. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids