Logo_logo_het_klokhuis-_wereld

Er is een recordaantal onderzoeken ingestuurd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs, de jaarlijkse prijs voor wetenschappelijk onderzoek relevant voor kinderen. In totaal zijn er 69 onderzoeken ingestuurd, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland. Ruim veertig inzendingen meer dan in 2017. Kinderen kunnen van 15 oktober tot en met 7 november stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant vinden. De uitreiking vindt plaats tijdens de junioropening van InScience, op woensdag 7 november. Dit meldt omroep NTR.

De Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Uit de ingezonden onderzoeken zijn er tien genomineerd. De prijs wordt in 2018 voor de derde keer uitgereikt. Het Klokhuis bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

Prijsuitreiking

De shortlist met nominaties is samengesteld door Het Klokhuis. De winnaar wordt gekozen door kinderen die tot en met 7 november kunnen stemmen op hun favoriete onderzoek via de website van het Klokhuis. De wetenschapsprijs wordt uitgereikt tijdens de junioropening van InScience op 7 november in LUX Nijmegen. De opening wordt gepresenteerd door de Klokhuis-presentator Janouk Kelderman. Naast de uitreiking van de prijs, wordt de première van de Klokhuisaflevering ‘Onderzoek bij kinderkanker’ getoond, het winnende onderzoek van afgelopen jaar.

Genomineerden Klokhuis Wetenschapsprijs 2018

  • Gamen om dingen beter te onthouden - Maastricht University 
  • Weet jij of je hond of kat blij of verdrietig is? - Maastricht University
  • De smartphone is een goudmijn! - Design Academy Eindhoven, Master Social Design 
  • Bestrijding van honingbijensterfte - Hogeschool Inholland 
  • Rolstoelles voor kinderen die een rolstoel gebruiken - Hogeschool Utrecht, UMCU
  • Lawaaischade aan het gehoor bij jongeren door gebruik van koptelefoon of oortjes - Erasmus MC
  • Wat eet een dolfijn? - Wageningen University & Research 
  • Kunnen we een kromme rug bij kinderen recht maken met een veer? UMC Utrecht/ Universiteit Utrecht
  • Iedereen een DNA-paspoort; is dat een goed idee? - UMC Utrecht / Universiteit Utrecht

InScience

InScience is het grootste wetenschapsfilmfestival van Nederland dat zich richt op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten en een uitgebreid educatieprogramma voor jongeren. De vierde editie van het festival vindt plaats van 7 tot en met 11 november in LUX, Nijmegen.
 
De junioropening is gratis toegankelijk en aanmelden kan via guests@insciencefestival.nl.
Voor meer informatie: www.insciencefestival.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids