Vanwege de coronacrisis ervaren nog veel jongeren psychische problemen

De negatieve psychische gevolgen van de coronapandemie lijken, zeker onder jongeren, lang aan te houden, stelt onderzoeksinstituut Nivel maandag. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven aanzienlijk gestegen.

Zeker bij jonge vrouwen is er een stijging te zien, ziet Nivel in het onderzoek waar Trouw maandag al over schrijft. Van hen kregen 330 van de 100.000 een antidepressivum voorgeschreven per week in de eerste helft van 2022, ten opzichte van 262 van de 100.000 in 2019. Dat is een toename van 26 procent.

Angstige of depressieve gevoelens 

Ook bij jonge mannen was er een toename te zien. Deze was wel iets kleiner. In 2019 kregen 122 van de 100.000 jonge mannen een antidepressivum per week, in de eerste helft van 2022 ging het om 138 van de 100.000, een stijging van 13 procent. In eerder onderzoek van Nivel kwam al naar voren dat jongeren tijdens de coronapandemie vaker last hadden van angstige of depressieve gevoelens dan in de periode voor de pandemie.

Coronamaatregelen 

Nivel heeft niet onderzocht of er nu ook echt meer jongeren zijn met een depressie of angststoornis dan voor de pandemie. Over het algemeen is in andere onderzoeken te zien dat lichamelijke en psychische klachten bij jongeren afnamen zodra coronamaatregelen werden versoepeld. Dit is echter niet te zien in het aantal voorschriften van antidepressiva. "Dat kan komen doordat antidepressiva doorgaans voor langere tijd gebruikt worden of mogelijk nam de veerkracht van jongeren af met de tijd, bijvoorbeeld door moeite met de heropbouw van een sociaal leven", aldus Nivel.

Betaalbare woonruimte en oplopende inflatie 

Ook kunnen andere maatschappelijke problemen een rol spelen, ziet het onderzoeksinstituut. "zoals moeite met het vinden van betaalbare woonruimte, of oplopende inflatie waardoor alles duurder wordt". Nivel roept op om "oog te blijven hebben" voor de psychische gezondheid van deze groep jongeren, ook al zijn de meeste coronamaatregelen al enige tijd niet meer van kracht.

Door: ANP