
Vanwege een onderwijswet die sinds een aantal jaar geleden in werking is gesteld, is het mogelijk dat een recordaantal islamitische scholen in Nederland zijn geopend. Het aantal middelbare scholen zal in de komende twee jaar alleen maar verdubbelen. Islamitische schoolbestuurders vinden het belangrijk om te laten weten dat de scholen dezelfde vakken geven als elke andere middelbare school. Dat meldt RTL Nieuws.
De eerste islamitische middelbare school gaat na de zomervakantie open in Amsterdam-West. Het is de zevende islamitische school in Nederland. Het Fiducie College begint met 60 scholieren, maar wil snel groeien naar 400 scholieren.
Meer ruimte voor nieuwe scholen
Schoolbestuurder Yusuf Altuntas was jaren bezig met de voorbereidingen om de school te openen. Een school beginnen is dankzij de wet Meer ruimte voor nieuwe scholen een stuk gemakkelijker geworden. Scholen moesten voor 2021 via een ingewikkelde procedure laten zien dat de school een toekomst had. Nu heb je geïnteresseerde ouders nodig en een goed idee.
Een scholengemeenschap heeft ongeveer 600 tot 750 handtekeningen nodig van ouders en over het onderwijsaanbod moet een goed plan zijn ingediend. Vooral de invulling van het burgerschapsonderwijs is heel belangrijk.
Negatief in het nieuws
Verschillende islamitische scholen kwamen de laatste jaren negatief in het nieuws door slecht financieel beleid of vanwege discussies over het onderwijsaanbod. Voor het imago van het islamitisch onderwijs is dat heel slecht geweest. “Er wordt gezegd dat onze scholen antidemocratisch zijn of dat ze een gedachtegoed verkondigen dat in Nederland niet thuishoort”, aldus Ayhan Tonca van de Islamitische Scholenbesturen Organisatie (ISBO).
Islamitische scholen
Vanwege de onderwijswet komen er meer islamitische scholen bij. Eén op de drie basisscholen die onder de nieuwe wet zijn opgericht, hebben een islamitische grondslag. DUO laat weten dat er op dit moment zes islamitische middelbare scholen in Nederland actief zijn. Acht nieuwe middelbare scholen staan in de startblokken.
Nederland telt 83 islamitische basisscholen. 15 basisscholen mogen binnenkort van start gaan. Volgens Martijn Meester van de Vrije Universiteit komt Nederland niet vol te staan met islamitische scholen. Volgens Meester is het aandeel basisscholen nog geen 2 procent en van de middelbare scholen is het aandeel nog kleiner.
Nederland heeft 6500 basisscholen. Van deze scholen is 31 procent openbaar, 30 procent rooms-katholiek en 29 procent protestants-christelijk.
Vooroordelen
Veel islamitische scholen moeten volgens Tonca vechten tegen de vooroordelen. Zo zouden de kinderen ondemocratische dingen leren, maar volgens Tonca wordt er ook gewoon Nederlandse les gegeven.
Vakken zijn hetzelfde
Schoolbestuurder Altuntas laat weten dat de vakken op islamitische scholen hetzelfde zijn als op andere scholen. Het verschil zit hem meer in de identiteit. Zo hebben de meeste islamitische scholen twee keer in de week godsdienstlessen en ze vieren de Ramadan.
Moslims en niet-moslims als leerkrachten
De allereerste islamitische school kwam eind jaren tachtig in Nederland. Maar de kwaliteit van de eerste scholen was niet heel goed. Het was vooral lastig om goede leerkrachten te vinden. Nu staan de islamitische scholen qua kwaliteit in de top 3 en zijn de leerkrachten zowel moslims als niet-moslims.
Traditionele manier onderwijs
Meester bevestigt dat de onderwijskwaliteit op islamitische scholen heel goed is. De scholen geven namelijk op een traditionele manier onderwijs. Achter de school staat ook een hele gemeenschap klaar, volgens Meester is het dan makkelijker om de boel op orde te krijgen.
Risico's
Alle nieuwe scholen lopen wel verschillende risico’s. Zo is het vaak lastig om genoeg leerlingen op de school te krijgen. Ook huisvesting is moeilijk. Nieuwe scholen zitten vaak bij andere scholen in of ze krijgen een afgedankt schoolgebouw.
Kritisch kijken naar de onderwijswet
Over de onderwijswet die, naast veel islamitische scholen, ook veel scholen met vrije onderwijsconcepten een kans geeft, is het kabinet niet echt tevreden. Demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs) ziet dat de wet veel druk legt op de samenleving. “Er is een groot lerarentekort en een groot tekort aan goede schoolgebouwen. Daarom gaan we heel kritisch kijken naar de wet.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk