Normal_021118-oba_ijplein-mw_moorman-tff3974

Alle kinderen verdienen gelijke kansen, vindt Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs, jeugd(zorg) en armoedebestrijding. “Daar zullen weinig mensen in Nederland het mee oneens zijn. Toch is dat in de praktijk nog verre van gerealiseerd. In het onderwijs worden die kansen ook nog eens vaker vergroot dan verkleind.”

Het Onderwijskennis Netwerk Amsterdam (ONA) moet daar verandering in brengen. Begin september werd ONA officieel gelanceerd. Het is een samenwerking tussen schoolbesturen, onderwijsprofessionals, wetenschappers en de gemeente. Het doel? Het Amsterdamse basisonderwijs duurzaam verbeteren en innoveren door gebruik te maken van gefundeerde kennis.

Lerarentekort Amsterdam

Dat is hard nodig, want de hoofdstad kampt met grote uitdagingen. Zo is er een groot lerarentekort en is er sprake van dalende prestaties en toenemende laaggeletterdheid. “Met ONA willen we daar duurzame en structurele oplossingen voor vinden”, aldus Moorman.

Meer weten over het Onderwijskennis Netwerk Amsterdam? En benieuwd wat Marjolein Moorman andere gemeentes adviseert op het gebied van onderwijs? Lees het hele interview hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs