Bibliotheken en scholen werken samen om het lezen te bevorderen

De bibliotheek en de school werken vaak samen. Volgens een onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek in 2022 werken openbare bibliotheken op het gebied van leesbevordering samen met 74 procent van de basisscholen in het werkgebied. Dat is wel een daling van de 84 procent in 2021. Onder middelbare scholen gaat het om 30 procent, dat is een daling van de 33 procent in 2021. Bibliotheken werken vooral samen met middelbare scholen die vmbo aanbieden. Daarna komen de havo en het vwo. Dat meldt Lezen.nl

86 procent van de bibliotheken geeft collectieadvies aan scholen en 82 procent biedt ondersteuning bij het organiseren van activiteiten op school. Het aantal bibliotheken dat informatieavonden en workshops voor ouders organiseert is gedaald van 72 procent naar 41 procent. Waarschijnlijk komt dit door de maatregelen ter verspreiding van het coronavirus. 

Leesplan 

Ruim 2.200 basisscholen maken gebruik van het advies van de bibliotheek om een leesplan op te stellen. Dit is wel minder dan de 2.500 basisscholen twee jaar eerder, maar wel meer dan de 2.100 basisscholen vier jaar geleden. 

Knelpunten 

Een gebrek aan personeel en de sluiting van de scholen tijdens de coronapandemie zijn volgens de bibliotheken de grootste knelpunten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk