Met leskist vol boeken armoede bespreekbaar maken op basisschool

Op basisschool Sterrenpad ’t Ven staat een kist vol boeken. Niet zomaar een kist, maar de Leskist Kansrijk - doorbreek de cirkel van armoede. De leskist werd door wethouder Alexander Vervoort officieel overhandigd aan de leerkrachten van groep 7. Deze groep is inmiddels al als eerste klas in Venlo enthousiast gestart met het project om armoede op een toegankelijke en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken met kinderen. Dat meldt de gemeente Venlo. 

In de leskist zit lesmateriaal en zo’n 30 boeken die te maken hebben met het onderwerp armoede. De opdrachten en verdiepende vragen in de lesbrieven dragen niet alleen bij aan het op een toegankelijke manier bespreekbaar maken van het onderwerp armoede, maar bevorderen ook de leesvaardigheid en leesbeleving van kinderen.

Bespreekbaar maken van armoede 

Wethouder Alexander Vervoort ziet duidelijk het belang van dit project: “In Venlo zijn veel gezinnen die door financiële problemen in moeilijke omstandigheden leven. Thuis of in de klas wordt vaak niet gesproken over armoede. Dat is helemaal niet zo gek, omdat het een ingewikkeld onderwerp is. Maar door het bespreekbaar te maken, komt het onderwerp uit de taboesfeer en ontstaat op jonge leeftijd meer begrip voor mensen en kinderen die in armoede leven. En dat is ontzettend belangrijk.”

Leskist 

De leskist is in 2019 tot stand gekomen op initiatief van een aantal leden van de ledenraad Rabobank regio Den Haag en is verder ontwikkeld door stichting Positive Minds. De kisten zijn voor scholen te leen bij de Openbare Bibliotheek Venlo.

Door: Nationale Onderwijsgids