Schoolhonden ook steeds vaker te vinden op reguliere scholen

Schoolhonden komen de laatste jaren steeds vaker voor. Eerst alleen in het speciaal onderwijs, maar tegenwoordig zijn ze ook te vinden op reguliere scholen. Een hond is gezellig, maar werkt ook stressverlagend. Critici vinden wel dat kinderen, begeleiders en de honden zelf goed opgeleid moeten worden hiervoor. Dat meldt Hart van Nederland.

Op de Algemene School Oost in Bergen op Zoom is het één grote beestenboel. Bijna elke klas heeft daar wel een aquarium of een terrarium met konijnen, kippen, cavia’s en/of kikkers. En sinds deze week loopt er ook een labradoodlepup door de klas. 

Kalmerende werking 

Volgens de kinderen helpt de hond hen te concentreren op hun schoolwerk. “Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen leren zorgen voor een dier”, vertelt schooldirecteur Saskia van Loon. Ook noemt ze dat de kalmerende werking voor de kinderen erg belangrijk is. “Het is de eerste keer dat de hond los door de klas loopt, en het geeft zoveel rust.”

Geduld 

Hondenexpert Erna Nijeboer is geen voorstander van deze trend en ze maakt zich zorgen over de toename van het aantal schoolhonden. Ze is van mening dat de kennis bij veel scholen nog ontbreekt om zo’n dier in te zetten. Er is te weinig geduld. “Je moet de taal van de hond leren lezen en anticiperen op zijn gedrag.” 

Opleidingen 

Van Loon geeft toe dat er veel tijd en werk gaat zitten in een schoolhond, maar “we hebben het allemaal zeer goed doordacht. De leerkracht doet allerlei opleidingen met de hond, van een aaibaarheidscursus tot een les om hond in de klas te mogen zijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk